Говорителката на Алексей Навални - Кира Ярмиш, потвърди смъртта на опозиционера, позовавайки се на официално съобщение, връчено на майка му Людмила Навална, предаде Ройтерс. В мистерия е обгърнат обаче въпросът къде е тялото му.

Заедно с адвокат на опозиционера неговата майка Людмила е заминала тази нощ за наказателната колония. В ранните часове следобед говорителката му съобщи, че Людмила Навална е получила телеграма с потвърждение за смъртта му. Тя повтаря известното до момента, че той е починал в 14:17 ч. местно време на 16 февруари. До преди това изявлението на затворническата служба от вчера бе единственото официално съобщение за смъртта на Навални. 

Адвокатът на Навални пък е бил информиран, че причината за смъртта на руския опозиционен лидер все още не е изяснена. В "Екс" Кира Ярмиш съобщава още, че адвокатите на опозиционера са били информирани, че проверката за неговата смърт е приключила и "не е установено нищо криминално". Според друг член на екипа на опозиционера причина за кончината му е "синдром на внезапната смърт" и това била официалната версия на затворническата колония.

Семейството и екипът на Навални настояват да получат тялото, но засега без успех.

По думите на говорителката, Людмила Навална и адвокатите са пристигнали в колонията в 11 ч. местно време и са били помолени да изчакат един час. Чакали два часа, след което служител на затворническата колония излязъл да им каже, че тялото на Алексей Навални е откарано в Салехард - град в близост до затвора, "от руски компетентни лица, които извършват изследвания". 

"Адвокатът на Алексей и неговата майка пристигнаха в моргата в Салехард. Тя е затворена, но от колонията ги увериха, че работи и тялото на Навални е там. Адвокатът позвъни на телефонния номер на вратата. Казаха му, че той е седмият позвънял днес и че тялото на Алексей не е в моргата", допълва Кира Ярмиш.

Служител на единствената морга в Салехард пък е заявил по-рано пред Ройтерс, че тялото на Навални все още не е пристигнало. "В Салехард имаме една единствена морга. Не съм получавал никого, никакви тела... никакви документи", цитира го агенцията по-рано днес. 

Запитан дали тялото може да е пристигнало преди да започне смяната му в 8 ч. сутринта, служителят отговори: "Никой не ми е предал нищо. Мисля, че ако такова тяло ни беше доставено, щях да бъда уведомен веднага."

Официални лица са заявили пред говорителката на Навални, че тялото на мъртвия опозиционен лидер няма да бъде предоставено на роднините му, докато не приключи разследването на смъртта му. По нейни думи е бил извършен "втори оглед на тялото" и "се предполага", че резултатите ще бъдат готови следващата седмица. 

Екипът на опозиционера смята, че властите се опитват да прикрият следите си и затова отказват достъп до тленните му останки. По закон, това трябва да стане до два дни след настъпването на смъртта, но според руски официални представители това няма да се случи, преди да приключи разследването, а колко ще продължи то е трудно да се предвиди. Така службата за излежаване на наказанията може съвсем законно да откаже да го предаде на близките му. Най-скептичните сценарии допускат и варианта да не съобщят къде е погребан.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, изпадна в безсъзнание и почина вчера след разходка в наказателната колония "Полярен вълк" в Харп, на около 1900 км североизточно от Москва, където той излежаваше присъда, съобщиха от затворническата служба.

Стотиците цветя и свещи, положени вчера в Москва в памет на Навални, бяха изнесени през нощта предимно в черни чували

Снимка: БТА/АP, Kin Cheung

Докато мистериите около смъртта му се разплитат, руските власти продължават да тушират с арести проявите на недоволство от развоя на събитията около опозиционера. 

Най-малко 177 души бяха задържани по време на прояви в руската федерация в памет на най-яростния критик на руския президент, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

ОВД-Инфо, която докладва за свободата на публичните прояви в Русия, съобщи, че към 10:30 ч. по Гринуич днес повече от 177 души в 21 града в Русия са били задържани по време на демонстрации и бдения. Организацията заяви, че 99 души са били задържани в Санкт Петербург и 11 в Москва - двата най-големи града в страната, където са съсредоточени предимно образовани и градски поддръжници на Навални, отбелязва Ройтерс.

ОВД-Инфо съобщи и за арести в по-малки градове в Русия, сред които граничния с Украйна град Белгород, където седем души бяха убити при украински ракетни удари в четвъртък.

"Възможно е в полицейските управления да има повече задържани лица, отколкото в публикуваните списъци", каза ОВД-Инфо. "Ние публикуваме само имената на тези лица, за които имаме надеждни сведения и чиито имена можем да публикуваме." Ройтерс отбелязва, че не може да провери броя на лицата.

Стотиците цветя и свещи, положени вчера в Москва в памет на Навални, бяха изнесени през нощта предимно в черни чували. Руснаците, които отдаваха почитта си, разказаха за своето отчаяние и апатия след смъртта на Навални.

С викове "Путин е убиец!" протестиращи в Берлин обкръжиха руското посолство. Демонстрации имаше и в столиците на Полша и Литва. Протести бяха организирани и пред руските посолства в Лондон, Мадрид и Виена. За много руснаци, които живеят в чужбина, бъдещето на страната никога не е изглеждало толкова безнадеждно. "Дори не вярвам, че Путин ще бъде наказан. Той може да направи всичко с всеки. И това е ужасно", коментира Елена Денисова, протестираща в Лондон, цитирана от БНТ.

Протест беше организиран и отвъд Океана - пред руското консулство в Ню Йорк.