Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли ултиматума на редица европейски страни, които му отпуснаха 8 дни, за да свика избори. В разпространено днес интервю за телевизия Си Ен Ен-Тюрк той заяви, че страната му "не е свързана" с Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те би трябвало да отзоват ултиматума. Никой не може да ни поставя ултиматум", каза Мадуро.

Мадрид, Париж, Берлин, Лондон, Брюксел и Лисабон настояха вчера до 8 дни във Венецуела да бъдат насрочени избори и заявиха, че в противен случай ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуаидо, самопровъзгласил се за президент.

С това Гуаидо "нарушава всички възможни закони и конституцията", коментира Мадуро. "Не съм съдия, съдът е този, който ще реши какви стъпки да бъдат предприети за гарантиране на сигурността на страната и на нашата конституция", добави той, цитиран от ТАСС.

Мадуро припомни, че "в най-скоро време в страната предстоят избори за парламент", а поредните президентски "избори ще се състоят през 2020 г.".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "не е лидерът, способен да се справи с трудностите. Сигурен съм, че той ни подценява. Местно казано, той подценява и Латинска Америка, и целия свят. Такава му е идеологията - той подценява всички", каза Мадуро.

Той изтъкна, че е отворен за диалог, но запитан от Си Ен Ен-Тюрк дали ще има среща с Тръмп, отговори, че такава среща "не е невъзможна, а едва ли е вероятна".

Защо са толкова близки Венецуела и Турция

Латиноамериканският държавник призна, че не е бил учуден от телефонното обаждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го подкрепи на фона на венецуелските събития. "Не, за мен това не бе изненада. Г-н Ердоган е смел човек с уважение към ценностите", подчерта Мадуро.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу на свой ред днес отправи призив да се уважава решението на избирателите във Венецуела, които на предишните избори гласуваха за действащия президент Николас Мадуро, предаде ТАСС.

Проблемът във Венецуела трябва да бъде разрешен по мирен път, властите на страната са отворени за диалог. Трябва да постигнем мир в страната, всички трябва да се отнасят с уважение към волята на народа, проявена на изборите, каза Чавушоглу. Той критикува държавите, подкрепящи смяната на властта в латиноамериканската страна.

Страните, които учат на демокрация другите, могат да игнорират демокрацията, когато става въпрос за самите тях, отбеляза Чавушоглу, цитиран от телевизия Хабертюрк.

На снимката: Протестиращ мъж държи статуетка на популярния венецуелски светия Хосе Грегорио Ернандес със знак, на който може да се прочете: "Аз се боря за свобода".