Германия ще поръча разработване на система за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие за около 1,3 млрд. евро, за да запълни празнината в отбраната си, която се получи след нахлуването на Русия в Украйна и за да замени, наред с другото оборудване, отдавна излезлите от употреба установки "Гепард", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Германската бюджетна комисия одобри в четвъртък сделката с консорциум, състоящ се от "Райнметал"(Rheinmetall), "Дийл"(Diehl) и "Хензолт"(Hensoldt), въпреки петкратното увеличение на цената, критикувано от федералната сметна палата.

Системите за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие са предназначени за защита на войските на тактическо ниво, например по време на операции по разгръщане или докато са в движение, срещу ракетни атаки и атаки с дронове, както и от ниско летящи самолети.

Основната задача на компаниите ще бъде да разработят система за противовъздушна отбрана за къси разстояния, започващи от три километра, и за много под тази дистанция, където заплахата е основно от малки безпилотни самолети.

Системата за много малък обсег на действие вероятно ще се основава на "Скайрейнджър 30", (Skyranger 30) на "Райнметал", 30-милиметрово оръдие, монтирано на БТР "Боксер", като превозните средства все още предстои да бъдат набавени. Цели отвъд три километра се предвижда да бъдат поразявани от системата "ИРИС-Т СЛС" (IRIS-T SLS) на "Дийл".

В миналото Германия разчиташе основно на "Гепард" за противовъздушна отбрана с много малък обсег на действие до три километра, оръжие, което след това стана известно във войната в Украйна. Берлин изтегли през 2010 г. от употреба "Гепард", за да спести пари.

Втората задача на компаниите ще бъде да осигурят възможност за свързване на тази система с "ИРИС-Т" на "Дийл", които Берлин вече е поръчал, за да се изгради по-широк, многопластов защитен чадър.

"Хензолт" ще достави радари за системата, която е се очаква да бъде готова през 2026 или 2027 г.