Екип на германската телевизия Цет Де Еф (ZDF) е пострадал при ракетен удар по хотел в град Харков, който се намира в Източна Украйна, съобщи телевизията, цитирана от ДПА и БТА.

Пострадалите от седемчленния екип на германската телевизия са украински преводач, който е бил ударен от отломки, и охранител.

"Това е поредната руска атака срещу свободната преса. Надяваме се ранените колеги да се възстановят бързо", се казва в изявление на главния редактор на Цет Де Еф Бетина Шаустен.

Поразеният хотел често се използва от чуждестранни журналисти, защото разполага с бункер. Руската армия неведнъж е обстрелвала хотели в Украйна, в които отсядат журналисти или доброволци, отбелязва ДПА.

По данни на украинските власти 28 души са ранени при няколко последователни ракетни атаки срещу Харков.

Снимка: Харковската областна администрация посредством АП/БТА

Русия е използвала ракети земя-земя С-300, за да порази Харков. Едната ракета е ударила хотел "Харков палас", а втора е поразила жилищна сграда в Централен Харков. Други три ракети са ударили промишлена зона, но не са причинили щети там.

Руското министерство на отбраната потвърди, че хотелът е бил обстрелян с ракети. Според руското ведомство представители на украинските тайни служби планирали да открият огън от хотела по руския граничен град Белгород.

По-рано руското МО заяви, че е нанесло удари по "центрове за взeмане на решения и военни обекти" в североизточния украински град Харков в отговор на безпрецедентната атака срещу Белгород ден по-рано, при който загинаха 22 души, сред които и 3 деца, а ранените са 111, сред които 17 деца, предаде ТАСС. Повредени са 30 кооперации, 3 къщи, няколко търговски и социални обекта, сред които училище, гимназия и детска градина и 51 автомобила.

Русия обвини Украйна, че е извършила акт на преднамерен тероризъм в Белгород. Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород.