Германските власти ще могат вече да връщат на Испания лица, регистрирали се там като кандидати за убежище. Това става възможно със споразумението между двете страни, което влиза в сила от събота, 11 август, съобщи говорителка на вътрешното министерство в Берлин.

Ройтерс отбелязва, че то е първото по рода си след договореностите на европейските лидери от края на юни. Берлин се стреми към подобни споразумения и с Италия и Гърция.

Испания от началото на годината изпревари и Италия и Гърция по брой на нелегалните имигранти. До май месец бяха регистрирани 19 хиляди души - почти толкова, колкото през цялата 2017-а.

Съгласно подписаната в понеделник германско-испанска сделка, мигрантите "може да бъдат връщани в Испания в 48-часов срок", уточни говорителката Елеоноре Петерман. Тя добави, че Мадрид не е поискал никаква компенсация.

Петерман каза, че преговорите с Гърция и Италия по въпроса още не са приключили. Тя добави, че е е важно да се сключат спогодби с тези две страни, тъй като миграционният натиск върху тях е най-силен.

Канцлерът Ангела Меркел обеща да сключи такива двустранни споразумения, за да убеди вътрешния министър Хорст Зеехофер да се откаже от плана си да затвори едностранно границите на Германия за кандидати за убежище, регистрирани вече в базите данни на системата Евродак.

Италия засега не е склонна на такава стъпка и иска първо да се засили контролът на външните граници на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че България няма да сключва подобни споразумения.