Новият президент на Украйна Володимир Зеленски издаде указ, с който официално разпусна парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори за 21 юли.

В указа, публикуван в сайта на президентството, се отбелязва, че една от причините за това решение е отсъствието в парламента на управляваща коалиция в продължение на над 30 дни, както е упоменато в конституцията на страната.

Вчера, броени минути след като встъпи в длъжност, Зеленски изненадващо обяви, че разпуска парламента, в който преобладават съюзници на досегашния държавен глава Петро Порошенко.

Тази сутрин Зеленски се срещна с политически лидери в парламента, за да обсъди с тях разпускането на парламента и следващите политически ходове. Почти всички парламентарни групи са се съгласили с разпускането на Радата и с извънредните избори.

"Ние смятаме, че това ще бъде важна крачка към обновяване на парламента и попълването му с нови прогресивни лица, които имат желание и възможност да работят за Украйна", каза новоизбраният президент.

По-рано Кремъл предупреди Володимир Зеленски, който призова САЩ да наложат нови икономически санкции на Русия, че това няма да помогне за намиране на решение на войната в Източна Украйна, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Подобни изявления няма да помогнат на Украйна да разреши проблема в югоизточните райони, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, имайки предвид сепаратистките украински региони. Войната в Източна Украйна отне живота на близо 13 000 души от започването си през 2014 година.

41-годишният Зеленски вчера встъпи в длъжност. Той заяви, че неговият приоритет е да сложи край на конфликта с проруските сепаратисти. "Няма да преодолеем руската агресия сами", подчерта той на среща с представители на САЩ в кулоарите на церемонията, добавяйки, че е необходимо засилване на санкциите. Американската делегация беше водена от американския министър на енергетиката Рик Пери.

Днес Песков подчерта, че само Украйна може да сложи край на конфликта в източните си части, като следва споразумението от Минск, договорено през 2015 г. под егидата на Киев, Москва, Берлин и Париж. "САЩ не могат да изпълнят списъка с изисквания на споразумението от Минск, нито Русия. Киев може и трябва да го направи", подчерта говорителят на Кремъл.