Президентът на Украйна Володимир Зеленски си навлече критики от правозащитни организации и потребители в интернет, след като сравни украинките с туристическа марка, предаде Франс прес.

"Туристите винаги са казвали, че Украйна е много красива, особено жените. Да, всичко това е вярно и това е нашата марка", каза вчера Зеленски на официално посещение в Париж.

"Президентите се сменят, но сексизмът остава. Това е истинската ни търговска марка", отвърна във Фейсбук директорката на НПО "Информационен център за човешки права" Тетяна Печончук.

Тя напомни изказване на бившия проруски президент Виктор Янукович, който през 2011 г. на форума в Давос покани инвеститорите да посетят Украйна с идването на хубавото време, когато "кестените разцъфтяват, а жените почват да се събличат".

Приемникът му, бившият прозападен президент Петро Порошенко се обърна към журналистка с "мила моя", припомни Печончук.

"Драги политици, сексизмът вече не е на мода. По-добре правете реклама, без да дискриминирате", заяви украинската НПО "Инсайт ЛГБТК", която добави, че жената е "човек, а не марка".

В социалните мрежи потребители лансираха хаштага "Не съм марка" в знак на протест срещу думите на Зеленски.

Блогърката Дана Яровая иронично напомни, че украинките не са само "прекрасен национален образ", а също са участвали в конфликта в Източна Украйна срещу проруските сепаратисти.

"Кажете, ако обичате, на Зеленски, че украинките са се грижели за ранените, че са отивали да ги изнесат под бомбардировките", заяви бившата санитарка от украинската армия.