Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви днес пред германския канцлер Ангела Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен, че Европа и САЩ трябва да застанат заедно срещу Иран, и отново изрази позицията на Вашингтон против газопровода "Северен поток-2", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред репортери Пенс каза, че е "говорил по всички въпроси", включително за строящия се тръбопровод под Балтийско море между Русия и Германия, проект, от който Вашингтон призова Берлин да се откаже.

"Няма как да защитим Запада, ако съюзниците ни стават зависими от Изтока", заяви вицепрезидентът на САЩ.

Критиците на проекта твърдят, че "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС.

Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви преди няколко дни и американският държавен секретар Майк Помпейо, като по този начин подчерта нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса. В същото време Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Критиците твърдят, че "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС.

Газопроводът "Северен поток-2" "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви Помпейо.

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".