Руският президент Владимир Путин заяви днес, че решението му да улесни издаването на руски паспорти за жителите на сепаратистките области в Източна Украйна по нищо не се различава от това, което вече правят някои страни от ЕС, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В разговор с журналисти след срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Путин каза, че Полша, Румъния и Унгария дават гражданство на етническите си сънародници, които живеят извън границите им.

Решението на Русия да дава гражданство на жители на Източна Украйна "предизвика отрицателна реакция. Това е странно. Полша издава такива паспорти за поляците, Румъния - за румънците, и Унгария - за унгарците. С какво руснаците в Украйна са по-лоши от поляците, румънците или унгарците? Не виждам нищо необичайно тук. Още повече че тези хора (жителите на сепаратистките региони) са лишени от най-елементарните си права", заяви Путин.

Междувременно Германия, Франция, които са членове на "Нормандската четворка" за мирния процес в Украйна, и отделно ЕС, осъдиха решението на Русия да облекчи процедурата по издаване на руски паспорти за жителите на Източна Украйна. Категоричното им становище е, че с това решение Русия изостря напрежението с Киев.

Путин увери, че след избирането на актьора Володимир Зеленски за президент е готов "напълно да възстанови" отношенията с Украйна, при условие това да не става едностранно.

Победата на политическия новак Зеленски, който получи над 73 процента от гласовете на втория тур, символизира "пълния провал на политиката на (досегашния президент) Порошенко", добави Путин.

Порошенко водеше политика на твърда линия към Русия, с която Украйна на практика прекъсна всички отношения след идването му на власт през 2014 г. и анексирането същата година на Крим от Москва, последвано от избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна, в която досега бяха убити близо 13 000 души, отбелязва АФП.

Зеленски изрази готовност да разговаря с Путин и обещава да съживи Минските споразумения за намиране на решение на конфликта.