Германия и Франция, които са членове на "Нормандската четворка" за мирния процес в Украйна, осъдиха решението на Русия да облекчи процедурата по издаване на руски паспорти за жителите на Източна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Заедно с Франция осъждаме руския указ, с който се улеснява даването на руско гражданство на населението в част от Източна Украйна", се казва в изявление на германското министерство на външните работи. В текста се подчертава, че "тези области са част от украинската територия".

"Съобщението на Русия е в разрез с духа и целите на Минските споразумения" за възстановяването на мира в Източна Украйна, казва германското външно министерство.

"Това е обратното на онова, от което спешно се нуждаем за... деескалация", се отбелязва в текста.

Европейският съюз обвини Москва, че изостря напрежението с Киев с решението си да улесни издаването на руски паспорти за жителите на Източна Украйна. Това е "нова атака срещу суверенитета на Украйна от Русия", заяви говорителка на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

"Очакваме Русия да се въздържа от действия, които противоречат на Минските споразумения и възпрепятстват пълното реинтегриране в Украйна на нейните територии, които не са под украински контрол", добави говорителката на Могерини, цитирана от ТАСС.

Как реагираха в Киев

Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва, че е преминала "червена линия". По думите му е факт, че "Кремъл подготвя следващия етап на агресия срещу нашата страна: анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна".

От екипа на спечелилия президентските избори Володимир Зеленски заявиха, че Украйна разчита на подкрепата на международната общност и на усилването на дипломатическия натиск и санкциите срещу Русия.

Защо Русия ще издава паспортите

Решението за предоставяне на жителите на Донбас на гражданство на Руската федерация по опростен ред има чисто хуманитарен характер, защото ситуацията, в която те се оказаха, не бива да бъде търпяна, заяви руският президент Владимир Путин пред руски депутати, предаде ТАСС.

"Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новата украинска власт, но да се търпи ситуация, при която хора, живеещи на територията на тези Донецка и Луганска република, лишени напълно от всякакви граждански права, това вече преминава границата от гледна точка на правата на човека. Те не могат да се придвижват нормално, не могат да удовлетворяват най-елементарните си потребности и да се ползват от елементарните си права. Това е въпрос от чисто хуманитарен характер", каза руският президент.