Предвид войната в Украйна новият специален фонд в размер на 100 милиарда евро за германските въоръжени сили (Бундесвера) няма да е достатъчен за пълното им оборудване, предупреди командващият сухопътните сили генерал-лейтенант Алфонс Майс, цитиран от ДПА и БТА.

Майс, който предизвика възмущение миналата година с критиките си, че оперативната готовност на Бундесвера години наред е била пренебрегвана, каза че има напредък по отношение на покупките на ново оборудване.

"Виждам голям натиск да се придвижим напред с попълването на запасите възможно най-бързо. Все още не сме предали танковете "Леопард", а вече мислим как да ги заменим възможно най-бързо, и това е правилно", заяви той пред ДПА, имайки предвид планираната доставка на германски бойни танкове "Леопард 2" за Украйна.

Но освен замяната на техниката, предоставена на Украйна, е важно и "увеличаването на военната техника за пълното оборудване", подчерта Майс. "Само специалният фонд обаче няма да е достатъчен за постигането на тази цел", добави началникът на армията.

Миналата година германското правителство одобри т. нар. специален фонд на стойност 100 млрд. евро за осигуряване на по-добро въоръжение на Бундесвера в светлината на руската инвазия срещу Украйна.