Олаф Шолц вероятно няма да успее да постигне целите си при формирането на коалицията за доставяне на Украйна на танкове Leopard 2, пише в. "Велт". Междувременно твърде много държави се оттеглиха. В резултат на това Германия се оказва в роля, която никога не е искала да бъде.

В рамките на няколко седмици ролята на Германия се промени драматично. Дълго време германското правителство слагаше спирачки на доставките на танкове - и беше критикувано в международен план, особено от Украйна и Полша. След това настъпи повратният момент - германското правителство обяви, че ще сформира голяма европейска коалиция за Leopard 2. Но в нея се отварят дълбоки пукнатини - и един поглед върху цифрите го показва: Берлин вече не може да се доближи до създаването на алианс в първоначално предвидения мащаб ("леопардовата коалиция" включва Германия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Норвегия, Полша и Португалия), пише изданието.

Дания и Нидерландия са решили да не доставят германски танкове Leopard 2 на Украйна, съобщава в "Велт".

В отговора на холандските власти на запитването на вестника се казва, че това решение е взето "след внимателно съгласуване между Холандия и Германия. Източници на "Велт" в датското правителство (то разполага с 44 модерни танка Leopard 2 A7) са заявили, че страната няма да ги предаде на Киев.

"Велт" отбелязва, че Нидерландия и Дания ще поемат част от разходите за ремонт на 100 танка Leopard 1 от запасите на германската промишленост. Самите Нидерландия и Дания не разполагат с такива танкове.

В края на януари холандският премиер Марк Рюте заяви, че холандските власти обмислят да предоставят на Украйна 18 танка Leopard 2, взети на лизинг от Германия. В този случай Нидерландия ще трябва да ги откупи обратно.

На 25 януари Германия официално обяви предаването на танкове Leopard 2 на Украйна. Берлин ще прехвърли на Киев 14 танка Leopard 2 A6, като първите от тях ще бъдат доставени на Украйна в рамките на три месеца. Според Блумбърг Германия и други съюзници на Украйна са се договорили да прехвърлят 112 танка Leopard 2 на украинските въоръжени сили.

На 7 февруари германското министерство на отбраната съобщи, че германски отбранителни компании са получили лицензи за износ на 178 танка Leopard 1 A5 за Украйна.