Това съобщиха участниците в поредната среща - еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, предаде БТА.

Не е договорена следваща среща, а от понеделник, 16 юни, "Газпром" ще въведе предплата за газовите доставки за Украйна, ако дотогава не бъдат разплатени безспорните задължения на Киев. Това е втора отсрочка, която Москва прави в хода на преговорите с Киев.

Украйна не е приела цената, предложена от руската страна. Продан уточни, че Киев ще продължи да плаща, но ще отнесе въпроса за цената до Арбитражния съд в Стакхолм.

Йотингер заяви, че всички страни в преговорите остават в телефонна връзка в следващите дни. Той не пожела да прогнозира какво ще се случи след идния понеделник.

"Готови сме за всякакви варианти", заяви Йотингер.

Нито един от тримата не отговори на въпроса възможно ли е прекъсването на доставките на газ за Европа през Украйна.

Путин фиксира цената на $385

По-рано днес руският президент Владимир Путин заяви на заседание на правителството, че "окончателната цена е 385 долара за 1000 куб. м." след намаляването със 100 долара.

"Но ако предложенията ни бъдат отхвърлени, ще преминем в съвсем друга фаза, това не е наш избор", допълни Путин.

Той обвини Украйна, че със своите изисквания води преговорите към безизходица.

По-рано европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер определи като справедлива цена за Украйна 350-380 долара за 1000 куб. метра газ.

Украйна държи на пакетно споразумение


Русия предложи на Украйна намаление от цената на газа от 100 долара, но Киев отказа и държи на пакетно споразумение.

"Русия ни предложи намаление със 100 долара за 1000 кубични метра за газа. На нас са ни необходими промени в договора", обяви пред парламента украинският премиер Арсений Яценюк от ИТАР-ТАСС и БТА..

Украйна засега не е готова да погаси задълженията си за вече получения от Русия газ, заяви украинският министър на енергетиката Юрий Продан при пристигането си за преговорите. Украинската страна ще обсъжда плащанията, само след споразумение за цената в пакетно споразумение, поясни Продан.