Русия и Украйна не се разбраха за газа. Путин фиксира цената

Поредните преговори между ЕС, Русия и Украйна по доставките на руски газ завършиха без успех. Владимир Путин фиксира цена $385 за 1000 куб. м - отбив със $100.

Обратно в новината

Коментари - Русия и Украйна не се разбраха за газа. Путин фиксира цената | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-накрая нещо нормално и логично. Аман от емоции. Хич не ми пука, кой ще управлява Русия, ама тая попара в Украйна я надробиха американците. И колкото и да се пънът май сметката ще им излезе крива. И само не разбрах как Путин разпали гражданска война. Ако някой може да го обясни прости и с факти. Да, ама не. То ако имаше САЩ вече да са скочили. Само пропаганда. Лошото е, че лумпените са повече от нормалните хора и им се вързват на пропагандата. Що не вземете да прочете малко исторически факти за Пърл Харбър и влизането на САЩ в Първата и Втората война.

Само и единствено, защото не е на твоят ум!Поради , което е и начело на Руската федерация, а не както тебе пред компа!

недей бърза !

В Русия са напълно наясно със ситуацията в Украйна. Украйна пари за газта НЯМА. Това е една разбита държава като икономика и човешки взаимоотношения, и то за ДЪЛГО. Това най-устройва САЩ. Спрат ли газта, което може да стане винаги, ще стане още по тежко и пострадали ще са не Прахчето, Яйцето, Турчето и другите перчещи се националисти, а обикновените хора.

Тъжно и точно .

Печеливши са САЩ от цялата работа. Ако Русия спре кранчето за Европа още по-добре за янкийс.

бе мърши. Русия държи кранчето и оттук нататък на колко иска на толкова ще продава. Не разбрахте ли че ББ като пи кафе с ДПС продаде българските интереси за да си осигури победа на изборите, точно както Станишев го направи.

КАТО ГО ДЪРЖИ ЩО НЕГО СПИРА БЕ, НАЛИ СТЕ МНОГО ЕРБАП! ТЕ И ЗА ПОТОКА МНОГО ЗЕ РЕПЧИХА, АМ КВО СТАНА, БЕ СМОТАНЯК! ГОЛА ВОДА СТЕ, ЧЕРВЕНИ КРАТУНИ! ПЪЛНО КАПО! ОСЪЗНАЙТЕ ГО! ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВЪВ ВЪТРЕШЕН ПЛАН. ВЕРНО БАВНО ЗАГРЯВАТЕ! ЗАТОВА ВИ ГО ОБЯСНЯВАМ ПАК- АУТ СТЕ! ПОНИМАЙШ?

ЦЪКА МИНУС ТУКА, ЗНАЧИ НЯМА ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА! СЛЕДОВАТЕЛНО ДА СЕ ПРЕГЛЕДА!

Хубаво е като се пише за някое събитие, да се разяснява какъв 'пакет' предпочита Украйна, в какво се изразява и каква е разликата от предложението на Путин. Освен това не е лошо да се даде и инфо колко куб.м газ купуват някои страни от Европа и колко плащат за нея. Все пак мисля, че тук пишат журналисти, не на принципа копи/пейст като в средношколски вестник.

Най - вероятно не се знае. Преговорите са чрез посредник но закрити за журналисти. Ако яйцото не се беше изцепил, нямаше да се пренесе спора в медиите.

"Очеизвадно" е: САЩ,които контролират клоуните в Киев,искат да не минава руска газ към Европа. Путин и по 300 долара да им я дава,все ще увъртат и бягат от споразумение. В същото време европейският бизнес има нужда от тази газ /за населението на страните в ЕС,вкл. нашето,да не говорим/."Униженията",на които се подлагат руснаците в преговорите с Киев, са в името на стратегическите им интереси на европейския континент. Не си мислете,че европейският бизнес няма да отчете на какво са готови партньорите му от Русия; не си мислете,че индустриалците на Европа няма да отчетат чисто прагматичния бизнес подход на руснаците. Това е логиката,която те харесват-логиката на бизнеса. САЩ в момента мачкат европейския бизнес посредством политическите си марионетки в Европа. Да видим кой ще спечели-от едната страна е бизнесът и народите,от другата- политиците. Войната за Европа се води в Украйна,оръжието е газта.

Имам чувството, че скоро американците ще бъда издухани от Европа и то не от Путин, а то самите европейци. В Европа няма място за чужди армии. Американските армии да си ходят в щатите.

газЪТ извира при хунтата , на нейна територия. и императора иска да управлява света с кранчето на тръбопровода ... голеееееема амбиция у тоя император бе китайците са царе на ниските цени китайците могат чрез бартер да ги превземат китайската валута(юан) китайците си я печатат колкото искат и е много забавен курса юан-рубла . ЦИИИИИИРК !

Днес, пи ли хапчето? Май... не. Бягай да го пиеш и тогава пиши.

НАЛИО СТЕ ГОЛЯМА РАБОТА? СПИРАЙТЕ ГО ТОЯ ГАЗ! ВАЩА МАМА! НЕ ВИ СТИСКА, А?

Търговските си умения императора ще продаде тоооолкова мнооого газ. Това много ще ускори соларизацият на енергетиката и развитието на електрическите автомобили.

мангалите хохоли сами си го забиват,активно"съветвани"разбира се.

а бе тоя КОЛЬО е много НАДАРЕНА ЛИЧНОСТ ми ние сме изпуснали човека които можеше да стане 2ри НАПОЛИОН(МЪКЪР ЧЕ ПЛЮЯТ ЗА НЕСЪЩЕСВУВАЩИТЕ КОСМИЧЕСКИ МЕТАЛИ ЗЛАТНИТЕ МУМИИ- РАБОТА ОТ ТРЕТИЯ МИР ) ОЛИВЪР КРОМОЕЛ ЧЕ ДАЖЕ И ЛЕНИН (ИЛИ ТИ НЕ ИСКАШ ДА СА ОТ РУСИЯ ) ИЛИ ВАЛСМАН!!11111

ОТ ВСИЧТО ТОВА СЛЕДВА ДА СЕ КАЖЕ ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА КОЕТО ИМАМЕ СЕГА !!ГАИДЪН И КОМПАНИ ИСКАТ ДА ДОБИВАТ ШИСТОВ ГАЗ В ДОНЕЦКАИ ЛУГАНСКА ОБЛ !!!ХАМЕРИТЕ НЕ ГО ДОБИВАТ В АМЕРИКА ЗАЩОТО Е МИД МЕХУР ОТ САПУН !!! ИМАГО И В ПОЛША НО СЪЩО НЕ СЕ РАБОТИ ПО НЕГО НО РАЗВАЛЯ ПЛОДОРОДНАТА ПОЧВА ВОДАТА СЕ НАСИЩА ОТ ТОЗИ ГАЗ И Е НЕ ГОДНА ЗА ПИЕНЕ !!! НО ХМЕРИОЗИТЕ ИСКАТ ДА ГО ДОБИВАТ В УКРАИНА ЗАЩОТО Е ДАЛЕЧ ОТ АМ-КА И ПЛЮЯТ ТЕ НА ТЕЗИ ПЛОДОРОДНИ ЗЕПИ И ВОДА В У-НА !!!КИПИЛИ СА ОТДАВНА СПОМОЩА НА НАЛИВАЛЧЕНКО ТЕЗИ КОИТО ИМ ТРЯБВАТ !!! ВЪРТАТ КАКТО СИ ИСКАТИ ТОВА НИЕ ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ГАЗ Е МНОГО ДОБРЕ ДОШЛО ЗА ТЯХ !!! ЗАЩОТО СМЕ РОБИ ! В ДРЕВНАТА СПАРТА ИМАШЕ И Л О Т И ДОСЕЩАТЕ СЕ!?

до зимата има още време.

Путин: 1. Открадна Крим, засега 2. Предизвика война в Изт Украйна 3. Започна да наказва Украйна с цена на газ 4. Реши и да накаже България с двойна цена за удължаване на 5 и 6-ти блок на АЕЦ заради Ю Поток Путин изпадна в изолация и на ред е разпадът на Руската федерация

тоъ съвецкия съюз се разпадна кеф беше та чак мечтаете за още колко да се разпада то мерето веднъж става на мляко бастуни

браво ако не беше ти ние нямаше да се досетим !!!! да тъпанарче !?

Убитак,но за сметка на това и прост.

Путин фиксира цената - сделката си е сделка. Колкото до политиката - концентационните, т.е новото наименование - филтрационни лагери за деца и жени в Украйна тепърва света ще научи и разбере, че въпросът не е до Украйна , а е принципен!!!!!

Бива дир-а , дерзайте.

Газът трябваше да бъде спрян на 03.06 в 10,00 мск! След изплащането на някъкво жалко капаро от 786 милиона долара Газпром премести датата първо на 09.06 а сега на 16.06 ????? освен това направи и отстъпка от 100 долара????? Дотогава хунтата трябва да доплати до 2,2 милиарда долара. Ако ли не мандалото хлопва за Украйна!!!!!! аааа забравих да спомена , че то мандалото хлопва и за Бг.... Бе що не се радвате бе протестърите????? Що не скандирате Кой не скача е червен а )))))))) Или вие изчаквате да дойде зимата и тогава ще скачате 2 в 1.... хем ще скачате да се топлите, хем и планираното протестърско мероприятие ще реализирате )))))) И така Украйна е банкрутирала което значи, че няма да плати нищо. Русия ще пусне при това положение само транзитен газ за ЕС! Украйна ше открадне част от газа за ЕС и ще твърди, че няма такова нещо и че Русия не доставя достатъчно за да има налягане. Русия ще викне некви специалисти да следят манометрите на "входа и изхода". Накрая ще се стигне до тотално спиране на транзита през Украйна по една или друга причина. ЕС най-накрая ще плати всичко с лихвите и за заплати на Соросоидните тролове ще остане от петте пръста по средният))))))

Гледахме го този филм. Порошенко най-много го иска този. вариант. Той знае как Тимошенко замъкна милиарди то такива кражби. Хубавото на кражбите е че пред никой не се отчиташ. Пък това че ние българите го духаме на кой му пука. То на нашите кратуни дето спряха Южния поток не им пука, та на украйнците ли?

баце Коко

Браво душа)))) 6+

Ето какво крият от нас русофилите. Че и те, както западнофилите, не са -фили на една отделна страна, а на модел на общество. Който модел искат да приложат в нашето общество, както западнофилите искат да приложат западния модел. Западнофилите искат в България да има общество, основано върху достойнството, правата, сигурността и правото на щастие на отделния човек. Това общество няма някакъв отделен представител, защото Западът вярва в множеството обикновени, непознати хора (затова на Запад има избори, например). Русофилите искат в България да има общество, основано върху достойнството, правата, сигурността и правото на щастие на общността на славяните и православните. Общност, водена от един човек, който я олицетворява и чиято воля, бидейки изразът на тази общност, е закон. Защото в Русия не вярват в множеството обикновени, непознати хора а в един необикновен, но познат човек. Затова, когато някой каже, че е русофил, това не означава, че дни наред обсъжда фестивала на Шостакович в Санкт Петербург. Нито че организира публични четения на Лермонтов. А означава, че във външнополитически план подкрепя Путин срещу Запада; а във вътрешнополитически настояват за отказ на България от европедерастията (т.е. от ЕС) и въвеждането, на нейно място, на модел общество, основан върху славяно-православната колективност. Подчинена на волята на един човек, който да я олицетворява. Знаем и името на човека. И това не е Лермонтов, нито Шостакович.

Много стойностно казано, споделям го, въпреки, че не съм се замислял в този аспект. Нашата славянска култура и битност изисква точно това. Благодаря Ви за коментара!

Аз гледам на нещата по малко по-различен начин. Човек е социално животно и иска да има граници, които да осигуряват неговата сигурност и да са в съответствие с неговата ценностна система, както и да следва един управител, който да се грижи тези граници. От своя гледна точка аз не искам да има граници. Но от гледна точка на майка виждам колко трудно е да възпитаваш традиции и ценности, когато в обкръжението/обществото се наслагват прекалено демократични разбирания, които един възрастен човек ги разбира по един начин, а едно дете по друг - и то влияе на неговия мироглед. Аз чистосърдечно си признавам - ако обществото налага различни ценности от моите, аз не мога да се справя с възпитанието на децата си - в смисъл знам какви грешки ги очакват и не мога кой знае какво да направя. Например - нормално е да се смята, че парите движат света, как да им обясня, че парите унищожават човешкото в човека. Докато стане време чрез опита си да го разберат, поне една част от мозъка им е промита.

milena_gm@

Исках да кажа, че в същността си няма русофили и западнофили, както няма и разлика между мюсюлмани, християни и будисти. Всичко е въпрос на интерпретации. Хората по целия свят имат едни и същи стремежи/желания.

..........Откъде, според руснаците, идва моралното разложение на Запада? Точно от неговата сърцевина от убеждението, че отделният човек е по-важен от всякаква колективност (вкл. от държавата); и от обществената конструкция, в основата на която са правата на отделния човек, а не на колективности от човеци. Така, оставен сам на себе си, убедени са руснаците, човек се покварява. Става педераст и педофил. На това руснаците противопоставят православно-славянски модел на общество. Славяните, според руската теория, не са като западните хора. Те са групови същества и животът на всеки отделен човек се осмисля само ако е част от цялото. Православните пък са съборни същества. Както славяните, и те живеят на общности и не си представят живота като индивиди. Само че в православната съборност общността е от по-висш порядък, бидейки израз на самия Бог.

Това са глупости за наивици.Още Ленин е проумял ,че най-лесно се владеят масите,когато им сервираш една идеология.В наши дни вече не става с комунизъм(видяхме какво беше да сме равни)и др.Путин ,като един чист комунист(до мозъка на костите)ВИ СЕРВИРА тази нова глупост.Апропо,защо вдигна цената за модернизацията на Козлудуй-двойно?Защо ни съди за 1 млрд.за Белене?Защо от десетилетия ни продава газ на най-скъпата цена в Европа?НАЛИ СМЕ СЛАВЯНИ?

баце Коко

Абе мухльо за какви славяни и за какви отстъпки иде реч след като като т.н. Български славяни играят на Русия " немци в тил" ...така , че не отстъпки а дърво ще видят накрая т.н. Бг славяни)))))

Според мен решението за получаване на пазарна цена (Украйна няма оборотни пари в момента и цената на газа е твърд и значителен разход е: - ЕС и който иска да поеме тежестта на авансовите плащания (представете си, че и основните консуматори - предприятия и каквото и да е сигурно в момента страдат и те от събираемост и реализация на продукция/заложени приходи - Договаряне (при възможност) на друга формула за калкулиране на цената от Русия (извън тази с бензините, че там мн народ може да влияе извън пазарно), на някакъв тип пазарна остъпка обвързана с консумация, транзитни такси/разходи и способност, или в най-лошия случай временно намаление например за 6 месеца - 1,5 години на цената на газа срещу бъдещо частично оскъпяване (например след това 5 години Украйна ще закупува част от газа на цена формула/борса/стойност + фиксирана ставка, покриваща сегашния гратисен период. Като цяло не би трябвало да е трудно - Русия са донякъде бананова република като приходи от износ и нямат (от финансова гледна точка поне дългосрочен (извън рязка експлозия на цените на борсите и висока момента печалба от ресурси) интерес от пазарни кризи.

Живеем в едно общество, тясно обвързано с взаимни интереси. Ако някой се опите да вдига нерелно цената, другите ще му отвърнат по подобен начин. Трудно може сега да се искат нереални или неагументирани цени. Единият начин за определяне на цената е чрез себестойноста и разумни печалби. Другият е аналоговият-щом други държави, плащат някаква цена, то значи, че при подобни условия и Украйна трябва да плаща същата цена. А тука аз чета, че Путин иска някаква цена, а пък Украйна отговоря, че тя е нереално висока. Подобно нещо може да се види само на сука, на някой арабска държава. Звучи прекалено непрофесионално.

донякъде си прав . но пазарът не е това , което изглежда . цената на петрол се определя в лондон и ню иорк , златото лондон , дяманти , лондон и амстердам . цените на имотите по цял ("цивилизован")свят са спекулативно завишени . цените на храните са спекулативни . имам предвид големите получават субсидии и квоти , а малките (като нас)фалират , защото не са конкурентно способни . в турция целият бизнес е на субсидии , затова е по-ефтина тяхната продукция . борсите в щатите се контролират от няколко човека , и се маниполират със супер бързи копютри (65% от търговията там се ивършва от тези компютри , а останалите извършват операциите пак през тях).примери много , че пазарната икономика е мит.

Др.Путин каза "хоп"преди да скочи. Но,всъщност всички трябва да сме му благодани.Украйна загуби Крим,но спечели много-за нея няма вече илюзии по отношение за големият "брат"-Русия(славяни и пр.пропагандни клишета целящи да те държат в подчинение)Украйна тръгва към ЕС и след 5-10 г.ще е друга държава(ЕС и САЩ се ангажираха с нея-няма мърдане) Спечели и ЕС-ще ограничи вноса от Русия и ще намали влиянието на Питин драстично.Спечелихме и ние(загубихме милиарди кражби)но спяха всички проекти от т.н.р.Голям Член.

VIPER

След 5-10 год казваш...с тези олигарси на власт?? Ние от 7 год сме в ЕС и нямаме олигарси от техния калибър пък къде сме??

Philip Marloy

Няма по продажна сган от Бг политика-сигурен съм ,че украинците са по-добре от нас(в това отн.)

Philip Marloy

И ако не си разбрал:големият проблем на Бг (последните 25 г.) с комунистите и техните наследници,които ни продават постоянно за жълти стотинки.

Ооо боже, и ние сме вече друга държава, без икономика, с изчезващо население или по-скоро подменящо се етнически! Купуваме от руснаците петрола, газта, поддържат АЕЦ (най-евтината енергия), т.е все кръвта на една икономика, а ние сме се надупили на ЕС и САЩ и лижем демократични подметки, нищо, че ни имат за хора-втора ръка! Важното е да сме големите демократи и всеки циганин да може да осъди държавата за "накърнените" му права!

Запитай се при тази пилитика на Украйна спрямо Русия къде ще си пласират износа първите при положение,че около 70% до сега е бил в Русия. ЕС предлагат внос на техни стоки в Украйна но не и обратното.

Корекция - имам предвид цената на газа на борсата в Унгария като референта от 234 евро/100м0 м3.

В момента 385 долара/1000 м3 е равно на 285 евро/1000 м3. На борсата за газ в Украйна в момента цената е около 238 евро/1000 m3. Тоест без да съм експерт от една страна на границата с Украйна трябва да е под тази цена, понеже няма оскъпяване от преносни такси до Украйна. Обаче от друга - моментна борсова не е индикация за дългосрочен договор. (пък в момента цените на електроенргията са високи и това би трябвало да е дало отражение върху цената на газа и съответно да компенсира частично фактора дългосрочност). Накратко - малко висока ми се вижда тази цена при наличие на 2 важни фактора: - авансово плащане, много важен елемент ( в България ако капиталът струва 8 %, то цената сби се вдигнала с около 20-25 евро, тоест стига 310 евро/1000 м3. В Украйна икономическата обстановка е меко казано нестабилна тоест на тях би им струвало доста повече финансирането поради наличие на рискова премия за такива държави, гледани отвън, където е източникът на капитали. - все пак Украйна е партньорска, транзитна държава и може да следва преференции.

Средната цена за газ в ЕС в момента е 365 долара на хиляда кубически метра. Явно руснаците са решили (може би след репченето на Турчинов), че могат да дадат на Порошенко по-висока цена, но тя остава рамките на това което купуват някои страни от ЕС.

Хайде да оставим приказките за анти-корупция, демокрация и т.н. Цялата работа е много проста и опира до МЪРЗЕЛ и АЛЧНОСТ. И Русия и САЩ ги мързи да се бъхтат като другите народи и са се изхитрили да продават две стоки, за които винаги има паническо търсене - оръжия и енергия. Но Русия е по-добре позиционирана за второто, защото е посред ключовите пазари - ЕС и Китай. Съответно САЩ правят всичко възможно да прекъснат или оскъпят доставките по суша. Но възможните пътища са много и САЩ са в доста неизгодна позиция на вечно следящия топката. Точно успяха да разбият доставките през Украйна и хоп Южен Поток. Спряха Южен Поток, и хоп Китай...

БСП да връщат комисионните от Южен поток, ако искат да останат живи !!!

Новопредложената цена, не е ли равна на цената за Китай и ЕС? Ако е така, то това си е пазарна цена. Къде е драмата? Ако Украинците не искат да купуват, да не купуват. САЩ веднага ще им се притече на помощ с цена като след фракинг и втечняване и транспорт с кораби.

Сега ЕС и Украйна действат със същите методи ,както дейсташе Путин към Украйна-изнудване и извиване на ръце.Сега Путин има газ,но няма от къде да го транзитира-ще тр.да преговаря на равностойни начала с Украйна(която се оказа много по свободолюбива от родните продажни боклуци)Ако искаш да продаваш газ-ще трябва да е взаично изгодно.Това се нарича партньорство. А не инзудване,от което Путин разбира.

старши старши

VIPER

Напротив.Има откъде да го транзитира.Украйна няма право да спира транзита за другите държави , защото ще и го начукат. А Русия си е платила всички такси за транзита по газопровода

Philip Marloy

Пак повтаряш думите на Путиновата пропаганда.Кой спира газа?Тоя дето го пуска или тоя дето държи маркуча? Ако Украйна спира газа(докато Путин го подава)тя (Украйна)къде го слага?Пуска го във въздуха или какво?

БЕГЕЕЦ НЕ СТАВАШ ЗА ПРОВОКАТОР !!! ПИПЕТО НЕРАБОТИ НА 6 РАБОТИ НА 2 С МИНОС

И като ни затворят кранчето.. Орешарски да оди да моли МакКайн да докара газ .. ама от къде?

кранче ? Кранчето, та кранчето ?

VIPER

Поставете се на мястото на Русия. Произвеждате някакъв продукт , който ви струва пари и някакъв мангал ( Украйна ) се опитва да го ползва без да плати Тук нямам предвид украинския народ. Какво бихте направили особено ако този....клиент се опитва и да ви изнудва?

се постави на мястото на едно варварско общество, което трябва да се разпадне и територията му да се разпредели между демократичните държави.

А МА НАИСТИНА СИ ДЕАР=Я

ЕТО ТОВА Е АМЕРИКА !!! НАВРЕМЕТО ХАРИ ТРУМАН КАЗА :-ЩЕ ПОМАГАМЕ НА РУСИЯ ЗА ДА УБИЯТ ПОВЕЧЕ НЕМЦИ !А АКО ГЕРМАНИЯ ОЦЕЛЕЕЩЕ ПОМАГА НА НЕМЦИТЕ ЗА ДА УБИЯТ ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ !!! ЕТО И СЕГА ЗАВИЖДАТ НА РУСИЯ ДА НИ СНАБДИ СГАЗ НА КОИТО ЗА СЕГА НЯМА АЛТЕРНАТИВА

да беше пуснал по една на масква и ленинград и краят на историята щеше да е реалност.

... и сега цяла Европа и Англия щяха да са още съветски доминион...

да не помисли нещо подобно за теб или децата ти - все ще има за какво да ги обесят

Американците правят цирковете с газта ,за да предизвикат Русия ! Инструмента САЩ си го произведоха за 5МЛРД. и е на власт в Украйна ! Днес Русия Намали газта за едно полулегално ,почти Фашистко ,откровено антируско правителство ..сцели $100 !!! На цена $385 ,може би най-Ниската в Европа !!! ПроАмериканските палячовци в Киев ,обаче по Заповед от Вашингтон ..... ...Не Искат !!Отказват най-Ниската цена !!?? ...... Ако дойдат у нас Американски,Англииски туристи например .... предложим им почивка за 500 лева, но примерно Евросъюза ни Натиска силно да дадем по -ниски цени , и им даваме 385 лв.-най-ниска в ЕС. Американци и Англичани Отказват ! Ние бихме и теглили шута веднага , без замисляне ,нали?! Е,с какво са по-специални фашугите от Киев, трепещи народа си в момента !?

Разбирам.Пикаете газ... Палачинката се обърна,а?А когато др.Путин действаше срещу всички по-малки (вкл.и БГ)нямаше проблеми ,нали?Вие Путинофилите мразите България,нали?

безкраино сте задръстени, червени тролове. всяко нещо струва толкова, колкото са готови да платят за него

Да си купят отдругаде ! Има ли ?Колко струва ? Защо балъците от ЕС купуват основно от Русия ??? Отговири имаш ли?

на България не й трябват никакви патоци. Мизерното ни потребление от 2.5 млрд.куб.м. можем да си докарваме с интерконекторни връзки, без заробващи дългогодишни договори с азиатски варваристан. Газът трябва да се изхвърли от бита, хотелите трябва да минат на новите суперевтини с високо кпд фотоволтаици. Одържавяване на т.н. зелени енергопаркове и нещата заспиват.

Само със злоба не става ! Трябва да имаш поне малко познания по въпроса! Гола вода си!

съм в енергетиката, имам и докторат по оптимизация на преноса.

БЕГЕЕЦ ТВОЯТА ПРОГАНДА УМРЯ

Разбирам!Последните дни са черни за всички путинофили-атакисти и пр.червени боклуци.А като си спомня,какъв революционен ентосиазъм беше след анекса на Крим.Каква радост и възторг пред величието на Др.Путин. А сега:др.Путин го навряха в кучи гъз,ще кляка здраво със свалени панталони.Същото се случи (не е случайно)и с БГ комундетата-и те се сгромолясаха.И сега в ДИР-а е една тишина,ама една тишина... Няма ли вече бюджет от Позитано за троловете?Ех,мъка мъка...

Кольо ти пак превъртя взимай си редовно хапчетата да не стане някоя беля.

Хиперактивен си ,виждаме го . Намали кафетата ,ще се повредиш човече , и така не добавяш нищо ценно към коментарите .

колио, ти ми напълни душата!

Скипи Кольо, ентУсиазъм се пише, а не "ентОсиазъм" Дали не сте съученици и "авеpи" с ББ? Ако е така - пpостено да Ви е! Това не е техническа гpешка , защото двете букви са доста далече една от дpуга на клавиатуpата. Отново поставям под съмнение качеството на началното и пpогимназиално Ви обpазование и възпитанието Ви, аналогично на тези ми съмнения за ББ. За политическа визия за националните пpиоpитети, далновидност и национално отговоpно дъpжавническо мислене на ББ-ГЕPБ изобщо не говоpя. Не, че и болшинството в паpламента отговаpя на тези елементаpни кpитеpии - точно това е сегашната ни тpагедия /на нашенската пpедставителна демокpация/!

Philip Marloy

Да-да...дрън ....дрън.Запушиха ви червените дзурли и няма какво да кажеш по същество,нали?Разбирам безсилието ти,пет пари не давам за правописа в момента.Иначе,нещо по темата имаш ли да кажеш или си зает да си бършеш пяната от от устата.Не ми отговаряй...

Дано европейският комисар е разбрал какво му е казал Путин- 2.имате единна енергийна политика искате единна цена за европа- това е единната базисна цена руска граница-кой колко ще плаща за преноса на Украйна ,Румъния и т.н. Дано и нашите политици проумеят че при южен поток няма да плащаме такса на украйна и Румъния и ще имаме 25-30% по евтин газ. 2.Искате конкуренция ок.борсова цена за всички,ако американците ви доставят купете от тях.

Не дрънкай глупости-в момента получаваме 50 млн.на година от транзит през Украйна.А с ЮП спираме да получаваме пари мин.25 г.и плащаме 3,8 млрд.Можеш ли да мислиш?

VIPER

Ние получаваме 50 млн от транзит през Украйна ???? Я уточни че нещо не разбрах. Знам че плащаме 80 $ на Украйна и Румъния...

Ivan Nenov

кольо е БЕГЕЕЦА И ТОИ НЯМА АКЪЛ ТЛЫА ДАГО РАЗБЕРЕ ТОИ ЩЕ ТИ РАЗКАЗВА ВРЕЛИ И НЕКИПЕЛИ НЕ ТРЧБВА МНОГО ДА МУ ОБРЪЩАШ ВНИМАНИЕ

Това което пишеш са пълни глупости! За какво ще ти дават 50млн,а! Няма пренос през българия а плащаме ние за преноса до нас! С ЮП няма да е така!

Диктаторчето Путин си намери майстора-точно така се преговаря с такъв като него.Условието е,обаче преговарящите да не са предатели и мръсни рубладжии като българските политици от всички партии в парламента.Путин не е свикнал да преговаря като равен с равен,ток по-обича да подкупи тук-там ,да активира петата колона и да заграби всичко без пари(Белене,Южен Поток)Но вслучая срещу него са ЕС и САЩ и играта няма да му мине.Ще клекне за всичко-няма съмнение!

VIPER

Решението е просто.Спира газта за Украйна , докато не почнат да си плащат.Пазарна икономика. По американски..

Philip Marloy

Да,сигурно. Повече от 50% от парите в бюджета са му от газ.Ще фалира за месеци.Няма мърдане,този път му разказаха играта.

Кольо ти май си от едно котило с иречек макар че последния се загуби нещо.

Кольо, Кольо, където и да си написал нещо - все е голяма глупост!

Philip Marloy

Нямаш капацитет ,мойто момче.Мойте писания не са за безмозъчни олигофрени,какъвто явно си ти.

На демократите тук ще им дам малко за размисъл: Защо никой не промени наредбата за топлото, че да няма сградна инсталация и тогава ще можем да се развеждаме с топлото? Защо там където има "топло" тръби за газ не положиха? Вероятно защото, ще "ритнем" парното, ако не сложат топломерите извън жилището, вероятно доста ще минат на газ, ще се увели пък нуждата от газ, ще минем на ток, ще се разбере, че ни трябват мощтности, изобщо ще лъснат толкова много "истини" и "митове", а "някои кранчета" ще спрат да текат, ама нейсе....

да се дава евтин газ на хунта това значи финансиране на терористична дейност

За бесенето на нашите политици си прав.

Така трябва да се преговаря с изнудвач като Путин!Още повече,че Путин в момента е наврян в ъгъла и няма полезен ход.Трябва да е в пакет,защото утре Путин като нищо ще се отметне и ще вдигне цената или др.За нагъл комунист като него,договориъе са нищо,той гледа на Украйна(България)като на подчинени територии.

VIPER

Хахах Кольо много си зле Путин дава продукта , не Украйна. Украйна е свободна да си достави газ от друго място. Проблемът е , че няма откъде.

Philip Marloy

Ами и Путин няма от къде да транзитира!

Той Кольо е на нивото на мадам Псаки....говорителката на Обама - "ако Беларус нападне Украйна САЩ изпраща военоморския флот на Америка до бреговете на Беларус", "газа тече от Западна Европа през Украйна за Русия" - на тия "умници" ли лижете задниците русофобчета????

путин е много мекушав

VIPER

Между другото за доста пишещи тук няма разлика между това , Русия да врътне крана на Украйна и крана на Европа. Русия никога няма да спре газта на Европа по простата причина , че всички си плащат. Украйна от друга страна ще почне да краде , когато и се спре газта , което ще принуди Русия да спре целия транзит

Бе кой тъпанар ти сложи минус.?

VIPER

Винаги се намира някой :)

бе тия от хунтата по католици от папата

с други думи путин издухва супата

VIPER

С други думи от 16-ти Украйна остава на сухо.Да си внасят газ откъдето искат

НА ДОНБАССЕ ИМА СЛАНЦЕВ ГАЗ , КАТО ИСПОТРЕПЯТ ХОРАТА , АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ ЩТЕ ГО ДОБИВАТ И ПРОДАВАТ НА УКРАИНЦИ ПОЕВТИНО.

А нашите корумпирани момчета заедно с руснаците успяха да ни уредят 501 долара цена! И защо все коментираме другите , а не обесим нашите предатели.

Нашата цена е 395$