Гръцкият зам.-министър на външните работи Димитрис Куркулас уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав, към който ще бъдат причислени едва деветима представители на частния сектор, а останалите са държавни служители, предаде БТА.

Доминиращи теми в амбициозната програма на Атина са борбата срещу нелегалната имиграция, младежката безработица, политиката на мореплаването и обединението на банките в ЕС, съобщи БНР. В нея не е включен като приоритет разширяването на съюза поради споровете с Македония и Турция. Единственото изключение е стартът на преговорите със Сърбия.

"Знаем добре за разочарованието на България и Румъния по въпроса за приемането им в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави", заяви още гръцкият зам.-министър.

По думите на Куркулас, Атина ще подбере момента, в който да постави този въпрос в дневния ред на Съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати.

"Това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат", допълни Димитрис Куркулас.