Гърция е поискала помощ от Европейския съюз за потушаването на горските пожари, които неочаквано избухнаха в страната, заяви министърът за гражданската защита Елефтериос Иконому, цитиран от РИА Новости. Гръцката пожарна охрана съобщи, че в събота са били регистрирани над 35 големи пожара в страната. Неделният ден бе още по-тежък заради лошите метеорологични условия. През последните дни времето в Гърция беше много горещо и сухо и макар че температурите поспаднаха, се засили вятърът, което накара властите да издадат предупреждение само два часа преди избухването на пожарите.

Италия вече е изпратила два самолета в помощ на Гърция.

Гръцката страна е благодарила на България за готовността да предостави помощ за погасяването на пожарите, но преценяват, че засега такава помощ не е необходима. Това съобщи Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, цитиран от "Фокус".

Министър Цветан Цветанов е информирал и Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Поддържа се непрекъсната връзка с колегите в Гърция. Има готовност за изпращане на пожарникари, не само на спасителни екипи, но до това ще се прибегне при необходимост, каза още Цветан Цветанов.

"В Атика ние скърбим за големите разрушения, настъпили вследствие от небрежността, най-меко казано, на четирима наши съграждани", каза гръцкият министър Елефтериос Иконому. По думите му пожарите в околностите на Атина са започнали от непредпазливост при боравене с електрически ръчен флекс, искри от който попаднали в суха трева. Бурният вятър бързо разпространил огъня, който образувал 12-километров фронт на запад и юг от град Кератеа, на 50 км южно от Атина, като изпепелил няколко къщи по пътя си.

Премиерът Панайотис Пикраменос лично следеше работата на огнеборците от централната сграда на пожарната служба.

Не останаха по-назад и политиците, борещи се за победа на парламентарните избори. Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас написа в Туитър, че се намира на мястото на голям пожар недалеч от родния си град Пилос на полуостров Пелеопонес, където пристигнал, за да гласува. По думите му бедствието е помрачило радостта от победата на гръцкия национален отбор по футбол над Русия на шампионата на Европа, която прати руснаците у дома и изведе гърците на четвъртфиналите. "Тимът ни зарадва, но нощта е тежка и нашите мисли са с пожарникарите, които се борят с огъня", написа Самарас.

Въпреки икономическата и политическата криза гръцката футболна победа с 1:0 даде най-сетне на уморените граждани на страната нещо, което да празнуват, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Хиляди се изсипаха на централния площад "Омония" в Атина. Те развяваха национални знамена, палеха пиратки и фойерверки и пееха националния химн в спонтанен изблик на патриотични чувства. В навечерието на критичните избори, които могат да решат икономическото им бъдеще, обикновените гърци получиха шанс да покажат малко самочувствие и да "направят дълъг нос" на Европа, посочва агенцията. Празнуващите скандираха "Дайте ни германците!", предвкусвайки перспективата да се изправят на футболния терен срещу най-яростните си критици.