Този коментар изглежда е първият, в който представител на ЕС потвърждава, че се вземат предпазни мерки за евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Носят се слухове за такива планове, но съществуването им не бе потвърдено, отбелязва Ройтерс.

Малко по-късно Европейската комисия отхвърли твърденията, че работи по план за излизане на Гърция от еврозоната, предаде ДПА. "Европейската комисия решително отхвърля твърденията, че работи по сценарий за излизане на Гърция от еврозоната. Комисията иска Гърция да остане в еврозоната", посочва говорителят на ЕК Оливие Байи в писмено изявление.

"Преди година и половина може би имаше опасност от ефекта на доминото," посочи Де Гухт пред белгийския вестник на холандски език "Стандард", имайки предвид опасността дълговата криза да обхване и други страни от еврозоната като Испания и Италия, отбелязва ДПА.

Сега обаче и в Европейската централна банка, и в Европейската комисия има служби, които работят по сценарии за извънредна ситуация, в случай че Гърция не успее, добави той. Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, повтори познатото послание на ЕС до Гърция, че гърците нямат по-добър избор от придържането към непопулярните мерки за икономии в замяна на международната финансова спасителна помощ.

Най-голямата частна печатница на банкноти в света Де ла рю (De La Rue) е изготвила план да печата драхми, ако Гърция излезе от еврозоната и се свърже с компанията, съобщи днес източник от бранша, цитиран от Ройтерс и БТА. Разтърсената от криза Гърция ще бъде ръководена от служебно правителство до новите избори на 17 юни, които в крайна сметка ще определят дали страната ще напусне валутния съюз. Излизане от еврозоната би предизвикало голямо търсене за връщащата се драхма и докато държавните печатници на страната организират производството си, шепа световни компании като Де Ла Рю могат да бъдат повикани на помощ, отбелязва Ройтерс.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната сега може да се управлява по-добре, отколкото преди две години, заяви в интервю за в. "Ханделсблат" ръководителят на парламентарната група на Либералите (малък партньор на управляващата германска коалиция) Райнер Брюдерле, цитиран от Франс прес. Брюдерле е бивш министър на икономиката в правителството на канцлерката Ангела Меркел. Такова излизане "ще струва много пари, но ще бъде контролируемо", изтъкна той. "Решението обаче трябва да вземе единствено Атина, а не Берлин", допълни бившият министър.

Според него гърците трябва сами да решат дали връщането към драхмата е по-полезно за възстановяването на тяхната икономика от оставането им в еврозоната. Още през 2010 година в Свободната демократическа партия-Либерали на Брюдерле се чуха гласове, призоваващи за излизане на Гърция от еврозоната. Такава възможност се обмисля все по-открито, по-специално в Германия, но последиците и потенциалната цена от това се оценяват по много различен начин, отбелязва АФП.

Британското списание "Иконъмист" също коментира заплахата за излизане на Гърция от еврозоната.
На пръв поглед страната ще спечели от една по-евтина валута и че създаването на по-тесен фискален и финансов съюз между останалите членове на еврозоната ще бъде по-лесно без страна, която на първо място изобщо не би трябвало да се присъединява.

"Грешно е обаче да се претендира, че излизане на Гърция е лесен или желателен изход. Преди да е прекалено късно гръцките политици трябва да бъдат честни за това какво значи едно излизане на Гърция" от еврото, пише "Икономист". "А политиците в Европа трябва да действат по-смело, за да защитят останалата част от еврозоната в случай на най-лошото", допълва списанието. "Икономист" посочва, че със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии.

Гърция може и да е малка страна, но едно излизане на Гърция от еврозоната, няма да е малко събитие и ще струва на европейските банки, фирми и данъкоплатци много пари, пише още списанието.

Първата от заплахите, които "Икономист" вижда в излизането на Гърция от валутния съюз, е заразата. Вече никой не вярва, че ръководството на еврозоната е готово да вземе подходящите мерки, за да убеди пазарите, че никоя друга страна няма да излезе от валутния съюз. Европейската централна банка е единствената надеждна защита срещу широката зараза и разпад на еврозоната, но никой не знае точно доколко тази банка е склонна да направи всичко, за да запази стабилна банковата система.

Другата заплаха е, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до пълно рухване на гръцката държава. Политическата ситуация е вече хаотична и ще стане още повече такава, ако страната се оттегли от валутния съюз. Ако една рухваща политическа система не може да управлява финансовите си проблеми, ще е нужно печатане на пари. А то ще предизвика катастрофална хиперинфлация, която сериозно ще влоши икономиката на Гърция, смята "Икономист".