Страните от Г-7 приканиха Китай да изпълнява икономическите си ангажименти и изразиха безпокойство от "дестабилизиращото" поведение на Русия, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Външните министри от Групата на седемте най-развити икономически държави се събраха в Лондон, за да обсъдят как да се справят със заплахите за здравето, просперитета и демокрацията. Това е първата им среща лице в лице от повече от две години, отбеляза Асошиейтед прес.

"Като държави, които подкрепят отворените общества и свободната и честна търговия, извършвана в система на прозрачни и предвидими международни правила и стандарти, ние сме обединени в своето безпокойство относно практиките, които подкопават свободните и честни икономически системи, включително в търговията, инвестициите и развитието на финансите", се казва в разпространено късно вчера заключително комюнике от срещата на външните министри на седемте страни.

В документа се посочва, че Г-7 ще работи съвместно за насърчаването на гъвкавостта на световната икономика срещу "произволните и насилнически икономически политики и практики" и се отправя призив към Пекин "да приеме и изпълни" своите задължения и отговорности, "пропорционални на ролята му в световната икономика".

Външните министри на страните от Г-7 изразиха безпокойството си от нарушенията на основни права в китайския регион Синцзян, в който мюсюлманското малцинство на "уйгурите и членове на други етнически групи и религиозни малцинства са взети за мишена".

Министрите изразиха също своето дълбоко безпокойство от "безотговорното и дестабилизиращо" поведение на Русия и обещаха да засилят колективните си усилия, за да противодействат на заплахата от Кремъл. В заключителния документ от министерската среща се отбелязват част от конкретните източници на това безпокойство - голямото съсредоточаване на руски войски по границите на Украйна и в анексирания Крим, зловредни действия за подкопаването на демократичните системи на други страни, зловредни кибератаки и използването на дезинформация.

Външните министри на седемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония - плюс представителят по външната политика и сигурността на Европейския съюз, изразиха безпокойство от кризата на политическите и човешките права в Беларус след изборите през август м.г.

Страните от Г-7 призоваха Китай да спазва основните права и свободи на своите граждани, като изразиха безпокойството си от нарушенията на основни права в китайския регион Синцзян, в който мюсюлманското малцинство на "уйгурите и членове на други етнически групи и религиозни малцинства са взети за мишена".

Г-7 направи необичаен ход и изрази подкрепата си за участието на Тайван във форумите на Световната здравна организация и в Световната здравна асамблея, отбелязва Ройтерс. Г-7 също така изрази безпокойството си от евентуални едностранни действия, които биха довели до ескалация на напрежението в Тайванския проток.

По отношение на Хонконг, в който Пекин наложи миналата година нов закон за националната сигурност, външните министри от Г-7 заявиха, че китайските власти "из основи подронват демократичните елементи на избирателната система" в бившата британска колония.

Загриженост бе изразена и във връзка с нарушенията на правата на човека в Северна Корея и в Мианма.

Страните от Г-7 се ангажираха да сътрудничат с индустрията за разширяването на производството на достъпни ваксини срещу COVID-19, но не отправиха призив към фармацевтичните компании да се откажат от правото си на интелектуална собственост. Вместо това министрите обявиха, че страните им ще работят за партньорство между компаниите, насърчаване на свободното лицензиране и споразумения за трансфер на технологии при взаимно договорени условия с цел разширяване на производството на достъпни ваксини срещу COVID-19, на терапевтични средства, средства за диагностика и техните компоненти.

Външните министри от Г-7 се договориха СЪЩО да разширят и усъвършенстват създадения през 2018 г. Механизъм за бързо реагиране, предназначен за борба със заплахи срещу демокрацията като дезинформацията и опитите за манипулиране на общественото мнение.

В отделно комюнике след срещата се посочва, че страните от Г-7 се ангажират да засилят връзките на Механизма за бързо реагиране с други международни партньори, включително НАТО.

За месец юни е планирана среща на върха на Г-7, домакин на която ще бъде британският премиер Борис Джонсън.

Как Пекин отговори на декларацията

Китай разкритикува днес съвместното изявление на външните министри на страните от Г-7 по въпроса с човешките права в Китай и репресиите в Хонконг, предаде Франс прес.

"Министрите от Г-7 предявиха безпочвени обвинения срещу Китай и грубо се намесиха в китайските вътрешни работи", заяви пред журналисти Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство.

Ван Вънбин призова днес страните от Г-7 да "се занимават със собствените си проблеми".

Китай също така разкритикува изразената от министрите на страните от Г-7 подкрепа за Тайван, който китайските власти възприемат като част от китайската територия.