"Важно е българската държава да излезе с позиция по скандала между Чехия и Русия", смята бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев. По думите му щом в дипломатическия скандал е замесено името на български гражданин - бизнесменът Емилиян Гебрев, трябва и България да има позиция по въпроса.

"Тази външна политика е въпрос на изпълнителната власт", каза Тагарев в "Тази сутрин" по bTV. Според него трябва по дипломатическа линия страната ни да поиска информация за какво точно е участието на Гебрев и неговия бизнес.

"Имало е снабдяване с оръжия за Украйна, твърди се, че Гебрев е доставял такива боеприпаси. Това лесно може да се провери. Ние сме длъжни да обменяме информация с други държави", допълни Тагарев.

Според него след публикацията по темата в "Ню Йорк таймс" може да се очаква реакция по най-високите нива на държавната администрация.

Относно съобщенията от Кремъл, че Русия подготвя списък с "неприятелски държави", Тагарев коментира, че ние вече сме в такъв списък. "Русия е обявила НАТО за враг, НАТО са 30 страни, ние също сме сред тях", поясни той.

За военните учения в Черноморския регион Тагарев коментира, че всяка от страните е постигнала целите си - Русия се е утвърдила като политическа сила, докато демократичните държави показаха решителност.

"Показа се, че Украйна като партньор на Европа ще получи сериозна подкрепа", допълни той.