Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова ЕС да намали зависимостта си от вноса на енергоносители от Русия, да се прекрати разширяването на газопровода "Северен поток" и да спре изграждането на ядрени електроцентрали от "Росатом", предаде БТА.

ЕП отчита, че служители на руското военно разузнаване (ГРУ) са били обвинени в опита за убийство на Емилиян Гебрев и на още двама души в България през 2015 г. и за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. във Великобритания, както и че Москва не съдейства за разследването на тези престъпления и осигурява подслон на основните заподозрени. Допълва се, че същите служители на ГРУ са замесени във взривяването на склад за боеприпаси в Чехия и това се определя като неприемливо враждебно действие.

Според ЕП държавите от ЕС не трябва повече да приемат руски средства с неясен произход. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да ограничи инвестициите на Кремъл в подривна дейност и разпространение на корупция.

ЕП повтаря призива Кипър, България и Малта да прекратят предоставянето на гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златни паспорти").

ЕП призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати заради случая в Чехия и да действат своевременно и решително срещу разрушителните действия на руските разузнавателни служби, като повишат сътрудничеството в областта на контраразузнаването и споделянето на данни.

Евродепутатите заявяват, че ако Русия нахлуе в Украйна, Москва трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, вносът в ЕС на руски енергоносители да бъде прекратен, имуществото на олигарси от обкръжението на руските управляващи и техните семейства да бъде запорирано, а визите им за ЕС да бъдат отменени.

Резолюцията бе приета с 569 гласа "за", 67 "против" и 46 въздържали се.