Ако демократите в САЩ продължат да се надпреварват кой е по-ляв и кой ще наложи по-големи данъци на богатите, те ще се окажат лесна мишена за Доналд Тръмп и за републиканците на изборите през 2020 г. Това заяви на среща с журналисти във Виена световноизвестният американски политолог Франсис Фукуяма, предаде БТА.

Фукуяма отбеляза, че демократите са се справили много добре на междинните избори на 6 ноември миналата година, на които си върнаха контрола върху Камарата на представителите, тъй като са номинирали консервативни кандидати в консервативни окръзи и либерални кандидати в либерални окръзи. Но проблемът, по думите му, е, че на президентските избори през 2020 г. трябва да изберат само един кандидат.

"Движещата сила сред активистите в Демократическата партия е това кой може да премине по-вляво. Бърни Сандърс постави този прецедент през 2016 г. и сега всеки го имитира. Ако продължат по този начин, те може да номинират в крайна сметка кандидат, който е толкова крайноляв, че Доналд Тръмп да спечели втори мандат", каза Фукуяма.

По негово мнение, ако Демократическата партия номинира кандидат от центъра като Джо Байдън да се изправи срещу Тръмп, тогава шансовете да запази контрол върху поне част от Конгреса и да спечели президентските избори ще са доста добри.

"Ако демократите искат да управляват действително тази страна, трябва да намерят начин да си върнат подкрепата на избирателите от бялата работническа класа, които преминаха в лагера на Републиканската партия не само през 2016 г., а и на предишни избори", добави той.

Фукуяма смята, че "политиката на идентичност" - в която групи хора, имащи определена расова, религиозна, етническа или културна идентичност, опитват да преследват интересите си, без да се съобразяват с тези на която и да било друга по-голяма политическа група - оказва най-сериозно влияние в университетите, в областта на изкуството, в културните кръгове. "Ако гледате Оскарите, цялата дискусия е дали достатъчно афроамериканци и жени печелят награди. Но на кого му пука за Оскарите"?, каза Фукуяма и изрази съмнение, че това е сериозен проблем сред широката общественост.

Фукуяма ще изнесе по-късно днес лекция, озаглавена "Политиката на идентичността - търсенето на достойнство и бъдещето на националната държава". След това изтъкнати личности ще се присъединят към него за дебат. На сцената ще застанат австрийският федерален президент Александър Ван дер Белен, дипломатът на ЕС Джулия де Клерк-Захсе, политологът Иван Кръстев и философът Каролина Вигура.

Проявата е организирана по случай 200 години от създаването на Първа австрийска спестовна банка от нейния приемник, фондация "Ерсте", която развива социално предприемачество в Централна и Източна Европа, и от Австрийската информационна агенция.