Франция, заедно със своите европейски и украински партньори е започнала работа по създаването на специален трибунал за престъпната агресия на Русия в Украйна. Това се съобщава на сайта на френското външно министерство.

"Борбата с безнаказаността за престъпленията, извършени в Украйна след руската агресия, е приоритет за Франция. Мобилизирахме сили в подкрепа както на украинското правосъдие, така и на Международния наказателен съд, който е компетентен да провежда безпристрастни и независими разследвания, така че отговорните за тези престъпления да бъдат изправени пред съда...

Както подчерта председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, целта ще бъде да се постигне възможно най-широк консенсус в рамките на международната общност.

При посещението на украинския специален пратеник Антон Кориневич в Министерството на Европа и външните работи вчера Франция потвърди желанието си да задълбочи съвместната работа с Украйна в борбата срещу безнаказаността", гласи съобщението.

Вчера Урсула фон дер Лайен предложи да бъде създаден специален трибунал под егидата на ООН, който да разследва действията на Русия в Украйна. Според Фон дер Лайен ЕС е готов да работи с международната общност, за да осигури подкрепа от различни държави.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя нарече инициативата за трибунала "опит да се прикрие беззаконието" и "да се използва авторитетът на ООН като прикритие". Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в централата на ООН в Женева, заяви, че създаването на трибунал изисква санкция от Съвета за сигурност на ООН.

Неназовани представители на Европейския съюз заявиха пред в. "Вашингтон пост", че ще бъде невъзможно да се прокара предложение за специален трибунал през Съвета за сигурност на ООН (Русия има право на вето в него), но това може да стане чрез Общото събрание на ООН.

През октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, в която призова членовете на Съвета на Европа да признаят Русия за "терористичен режим" и да ускорят създаването на специален международен трибунал във връзка с агресията срещу Украйна. През ноември подобна резолюция беше одобрена от Парламентарната асамблея на НАТО.

Новината за създаването на спецтрибунал бе коментирана от Москва: "Опитите на Запада да създаде трибунал за Украйна няма да бъдат легитимни, няма да бъдат приети и ще бъдат осъждани", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.