Франция обвини американския президент Джо Байдън, че й е забил нож в гърба и е действал по подобие на предшественика си Доналд Тръмп след като Париж беше отстранен от исторически договор за доставка на подводници за Австралия, предаде Ройтерс.

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че ще установят партньорство в сферата на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие ядрени подводници като се откаже от договор на стойност 40 милиарда долара за получаване на френски подводници.

Това брутално, едностранно и непредвидимо решение ми напомня много на онова, което вършеше г-н Тръмп, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по радио "Франсенфо". Ядосан и огорчен съм. Така не се прави между съюзници, каза Льо Дриан.

Това е най-новият драматичен обрат в дългогодишна надпревара между големите сили в корабостроенето, а мнозина наблюдатели бяха определили тази сделка най-големия отделен договор за експорт на оръжие.

През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител "Навал груп" да построи нова флотилия от подводници на стойност 40 милиарда долара, която да замени нейните подводници "Колинс", които бяха над 20-годишни.

Само преди две седмици австралийските министри на външните работи и на отбраната препотвърдиха сделката с Франция, а френският президент Еманюел Макрон прокламира десетилетия на бъдещо сътрудничество, когато през юни прие австралийския премиер Скот Морисън.

Това беше нож в гърба. Създадохме отношения на доверие с Австралия и това доверие беше разрушено, каза Льо Дриан.

Френското посолство във Вашингтон съобщи, че отменя предвидено за днес тържествено събитие, посветено на френско-американските отношения. Тържеството трябваше да отбележи 250 години от битката при Чесапийк - решителното морско сражение в американската Война за независимост, в което френският флот побеждава британския.