Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. работна група на еврото (Euro Working Group) - подготвителната инстанция на еврозоната.

"Получих гръцкото искане за шестмесечно продължаване", пише Дейселблум в Туитър, без никакви подробности по съдържанието на искането, съобщи БТА.

Еврогрупата даде на Гърция срок до петък да се съгласи да бъде продължена оздравителната (спасителната) й програма, която приключва в края на месеца. Атина първоначално отхвърли ултиматума.

Писмото на гръцкото правителство, което иска удължаване на срока на финансовата помощ за Гърция, е положителен сигнал и отваря път към постигането на компромис за дълга. Това е заявил днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус".

Юнкер проведе множество разговори през изминалата нощ, а тази сутрин видя положителни сигнали в писмото, което отваря път към разумния компромис в интерес на стабилността“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитирайки Юнкер.

Вчера обаче германският финансов министър Волфганг Шойбле демонстрира небоколебимост, като в телевизионно интервю категорично се противопостави на удължаване на кредитното споразумуение.

"Няма кредитно споразумение с Гърция, има гръцка спасителна програма, в тази формулировка е ключът. Въпросът е дали тази програма ще приключи с "да" или "не", казал Шойбле.

Той пояснил, че излизане на Гърция от еврозоната е въпрос на отговорност на самите гърци.

"Правителството иска решение на дълговия проблем, а не срив в отношенията с европейските партньори", каза преди дни премиерът на Гърция Алексис Ципрас, като изрази надежда, че такова решение ще бъде намерено. 

Междувременно ЕЦБ одобри скромно увеличаване на сумата, с която гръцката централна банка може спешно да подпомага банковата система на страната.

АНКЕТА: Ще приеме ли Европа гръцкия план?