Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че арестите на руския опозиционер Навални са били политически и нареди на Русия да му изплати 63,7 хиляди евро.

Решението е по делото, в което той претендира вреди заради незаконно задържане. В решението се казва, че някои от арестите са имали за цел потискане на политическия плурализъм.

"Съдът задължава Русия да изплати на ищеца 50 000 евро като компенсация за морални щети, 1025 евро за материални щети и 12 653 евро разноски по делото", се казва в съобщението на съда, цитирано от "Комерсант".

Само преди два дни 42-годишният Навални съобщи, че му е забранено да напуска Русия. Той е трябвало да излети за Франция, за да чуе в четвъртък решението на съда в Страсбург по негови жалби, но бил спрян на летището.

"Пристигнах на летището, за да отпътувам за огласяване на решението на Европейския съд по моето дело. На граничния контрол ми взеха паспорта" за извършване на специална проверка", написа Навални в Туитър.

След това служителите на граничния контрол му казали, че съгласно разпореждане на съдебни пристави му е забранено да напуска Русия.

"Има някакво писмо, че ми е забранено да напускам страната, но не се дава обяснение защо", добави опозиционерът.

На другия ден той все пак беше пуснат да отпътува, след като плати глоба. Става дума за 2,1 млн. рубли (около 28 000 евро) по делото "Кировлес", което се води срещу него в Русия.

През 2016 година ЕСПЧ постанови, че при първото от въпросните две дела - за присвояване на пари от държавната компания за дървесина "Кировлес" - Навални е бил лишен от правото си на справедлив процес. Но според съдиите от Страсбург, самият процес не е бил политически мотивиран. Така се стигна до възобновяване на делото, а Навални и неговият бизнес-партньор отново бяха осъдени. През септември 2017 Съветът на министрите към Съвета на Европа стигна до извода, че решението на съда в Страсбург не е приложено изцяло и призова руските власти да допуснат Навални до участие в изборите. Което обаче Москва изтълкува като намеса във вътрешните ѝ работи.

Подобен е случаят и с второто обвинение, според което Навални и неговият брат са измамили руската дъщерна компания на френския козметичен гигант "Ив Роше" със сумата от 26 милиона рубли. През октомври 2017 Европейският съд видя и тук произвол и нарушение на правото на справедлив процес. Но отново не бяха установени политически мотиви.

Алексей Навални дължи своята популярност най-вече на интернет, където като блогър си печели славата на борец срещу корупцията. Бързо събира огромен брой последователи - само в YouTube има над 1,6 милиона абонати. По време на протестите след парламентарните избори в края на 2011 той нарече управляващата партия на президента Владимир Путин - "Единна Русия" - "партия на мошениците и крадците".