Опозиционерът Алексей Навални получи разрешение да напусне Русия днес, за да присъства на оповестяването на решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по заведено от него дело, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Навални иска да бъде в Страсбург утре, когато ЕСПЧ трябва да постанови дали множеството задържания на опозиционера от руската полиция са били политически мотивирани или не.

Вчера той беше спрян от руските гранични власти и не му беше позволено да замине с полет от Москва заради неплатена съдебна глоба, която според него е била внезапно и незаконно наложена като претекст да му бъде попречено да пътува в чужбина.

Федералната служба на съдебните пристави, която блокира излизането му от Русия, заяви, че всички ограничения върху Навални, включително забраната за пътуване в чужбина, са отменени, след като той е платил глобата.

Навални публикува в социалните медии снимка, на която се вижда как преминава през паспортния контрол на московско летище, и каза, че този път не се е натъкнал на проблеми при напускането на страната.

В миналото две съдебни дела пречиха на Навални да пътува, но забраната бе вдигната през пролетта на миналата година, когато трябваше да замине в Испания за спешно лечение.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър. Опозиционерът, който заявява, че е "жертва на незаконни арести" и на "произволно лишаване от свобода", безрезултатно оспори тези мерки срещу него пред руски съдилища, преди да сезира ЕСПЧ, внасяйки пет жалби между 2012 и 2014 г. Заради предишна присъда Навални не беше допуснат да участва в президентските избори през март т.г., което според него е било направено с политически мотиви.