В миналото се е случвало Обединеното кралство да съжалява, че е „обърнало гръб“ на Европа, заяви премиерът, който говори днес в Британския музей и насити словото си с исторически примери.

Камерън подчерта, че ЕС е помогнал да се помирят държавите и да се поддържа мирът.

„Дали напускането на ЕС е риск, който си струва да се поеме?“ - запита британският министър-председател.

Но бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който е лидер на движението „Гласува за напускане“, контраатакува с думите, че антидемократичните тенденции в Евросъюза са фактор „на нестабилността и отчуждението“.

Джонсън каза: „По време на преговорите (за предоговаряне на отстъпки с Брюксел) министър-председателят каза, че „не изключва нищо“. Сега той мисли, че напускането на ЕС би довело до война. Какво се е променило?“

Въпреки предупреждението си за сигурността Камерън поддържа своето решение да свика референдум. Той каза за Би Би Си: „Не бива да се опитвате да задържите суверенна страна в една организация против нейната воля“.

Остават малко повече от 6 седмици до референдума на 23 юни, в който ще се реши дали Великобритания остава в ЕС или напуска.

Коментарите на премиера – и ответната реч на Джонсън – идват докато кампанията за референдума се засилва, особено след местните избори от миналата седмица.

Камерън, заяви, че Европейският съюз – с Великобритания в него – помогна да се съберат заедно страни, които „десетилетия са се държали гуша за гуша“. Той предупреди, че напускането на страната застрашава „да върне часовника назад кам ерата на състезаващите се национализми в Европа“.

Можем ли да бъдем сигурни, че мирът и стабилността на нашия континент са осигурени без никаква сянка от съмнение? Дали това е риск, който си струва да се поеме? Никога не бих бил толкова безразсъден, че да предположа това.“

Камерън добави, че „изолационизмът никога не е служил добре на страната“.

Той нареди 2016 година редом с други големи събития в европейската история, включително испанската армада през 1588 г., битките при Бленхайм (1704) и Ватерло (1815), двете световни войни, както и падането на Берлинската стена.

„Истината е тази: каквото става в съседство има значение за Великобритания“, добави министър-председателят. „Това беше вярно през 1914-а, през 1940-а и през 1989-а... И ако нещата вървят зле в Европа, нека да не се преструваме, че можем да останем непокътнати от последиците“.

От „Гласувай за напускане“ отвърнаха, че НАТО, а не ЕС е запазил в сигурност Великобритания.

Привържениците на „Брекзит“ цитираха и анализ на историци, според които мотивът, че ЕС е предотвратил война е безпочвен и „исторически неграмотен“.

А в своята реч Джонсън обвини Камерън, че „грубо подценява“ начина по който Европа се е променила, както и ролята на НАТО.