Изкопано в скалите на брега на Балтийско море, ядреното хранилище "Онкало" ("Пещера") е замислено да приеме ядрени отпадъци от финландските атомни електроцентрали за вечността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Намиращо се непосредствено до бъдещ атомен реактор, чието строителство е възложено на френската компания "Арева", хранилището ще е първото в света, където ядрени отпадъци с висока радиоактивност ще бъдат съхранявани в дълбоки геоложки слоеве.

От 2020 г. за един век напред "Онкало" ще приеме не по-малко от 5500 тона опасни материали. Хранилището се намира на дълбочина от 420 метра под земната повърхност, в район, залесен с борове и брези.

Стойността на проекта е оценена на 3,5 милиарда евро. Това прави "Онкало" най-скъпото ядрено хранилище в историята.

Други страни, сред които Франция и Германия, възнамеряват да последват примера на Финландия, въпреки че този метод на съхранение на ядрените отпадъци повдига някои въпроси доколко е сигурен, отбелязва АФП.

Един от тях е за пропускливостта на подземните пластове. На какво ще прилича това хранилище след 10 000 години? Какво ще стане в случай на земетресение или терористичен акт? А ако има течове? Това са само част от въпросите, поставяни от природозащитници.

Еколозите подчертават, че на някои от тях просто няма как да бъде даден отговор днес. Друг въпрос е дали обектът трябва да бъде обозначен с надписи и ако да, на какъв език, казва геологът Мати Расанен.

В Египет, например, на входовете на пирамидите били изписани проклятия, които трябвало да застигнат натрапниците, с цел хората да бъдат отпращани. Точно това обаче карало някои да влизат...

Някои местни жители гледат прагматично на въпроса и са съгласни районът да приеме ядрено хранилище. "Това все пак ще е по-добре, отколкото онова, което се случва в целия свят, където отпадъци биват изхвърляни произволно", казва Тимо Раувола, продавач на плодове и зеленчуци.