Очаква се гласуването да се състои около 12,30 ч. по Гринуич. Смята се, че ЕП ще подкрепи с голямо мнозинство 27-членната комисия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че първият български кандидатит за еврокомисар Румяна Желева се оттегли, след като почтеността й бе поставена под съмнение.

Новият състав на ЕК трябваше да бъде гласуван още през есента на миналата година, но вотът бе отложен с три месеца, докато влезе в сила Договорът от Лисабон. Гласуването се забави още веднъж през януари след яростна атака на евродепутати срещу Румяна Желева, която бе принудена да се оттегли. Българското правителство тогава номинира вицепрезидентката на Световната банка Кристалина Георгиева, която бе одобрена от евродепутатите на 3 февруари. Ако гласуването бъде положително, европейските комисари ще положат клетва в Люксембург утре.

Европейската комисия е изпълнителният орган на ЕС, който през петгодишния си мандат управлява годишния бюджет на съюза в размер на 130 милиарда евро, изготвя нормативни актове за общото европейско законодателство и следи за спазването им от страните членки. Тъй като има грижата за европейския общ пазар, тя разполага с широки правомощия по отношение на търговията и конкурентноспособността. В други области, като външната политика и отбраната, правомощията й са силно ограничени, а важните решения се вземат от страните членки. Европейската комисия е съставена от толкова комисари, колкото са страните членки - в случая 27, включително председателят, който се избира от държавните и правителствени ръководители на ЕС.

През следващите пет години ЕК, водена за втори път от 53-годишния Жозе Мануел Дурау Барозу, ще трябва да оформя общата политика на ЕС по важни въпроси като финансовата реформа, икономическото съживяване и борбата с климатичните промени. Тя също така ще планира реформа на годишния бюджет на съюза от 130 милиарда евро и скъпоструващото му перо за общата земеделска политика, което в момента съставя около една трета от всички разходи в бюджета.