Сред тях е и българският министър на външните работи Румяна Желева. Тя ще бъде подложена на тричасова размяна на въпроси и отговори с европейските депутати във вторник от 17.30 българско време, предаде БНТ.
От някои групи евродепутати вече заявиха, че ще разпитат Желева за бизнес делата на съпруга й. Съпредседателят на Групата на Зелените Даниел Кон-Бендит вече призова тя да предостави "пълна прозрачност около съпруга си" преди изслушванията.

В понеделник първи срещу народните представители от ЕП ще се изправят кандидатите на Полша, Великобритания, Финландия и Латвия. След като през септември председателят на ЕК – португалецът Жозе Мануел Барозу, получи втори мандат, дойде ред да бъдат одобрени неговите комисари.

26 души, номинирани от 26 държави, ще бъдат подложени на т. нар. „изслушвания”
. В продължение на 3 часа кандидат-комисарят е изправен срещу депутати от една или повече комисии на ЕП, отговорни за същата област, в която ще работи и комисарят. Затова британката Аштън, по-известна като първият външен министър на ЕС, ще се сблъска предимно с депутати от Комисията за външни отношения.

Румяна Желева, която е предложена да поеме хуманитарната помощ и реакция при кризи, ще отговаря на въпросите на депутати от Комисията по развитие, но и на депутати от Комисията по външни отношения.

Всеки кандидат-депутат ще бъде оценяван за своята обща компетентност, ангажираност с европейската кауза и познанията си в специфичния ресор, за който е предложен. След изслушванията съответната Комисия докладва на председателите на парламентарните групи и на председателите на всички комисии. Ако са недоволни, депутатите може да поискат или нов кандидат, или смяна на ресора на настоящия кандидат.

След края на изслушванията председателят на ЕК ще представи програмата си пред Парламента и Комисията ще бъде подложена на гласуване като едно цяло от депутатите. Това последно гласуване е насрочено за 26 януари в Брюксел.