От Нигер бяха евакуирани стотици хора с полети до Париж и Рим. Сред тях има и български граждани. Изтеглянето на желаещи да се евакуират след военния преврат миналата седмица продължава и днес.

Междувременно хунтата обяви, че отваря сухопътните и въздушните граници на страната с пет гранични държави, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новината дойде седмица след извършения преврат в страната.

Отворени са границите с Алжир, Либия, Мали, Чад и Буркина Фасо, се казва в изявление на хунтата по нигерската национална телевизия.

На летище "Шарл де Гол" в Париж късно снощи пристигна първият френски самолет, евакуирал от столицата на Нигер 262 души, повечето от които френски граждани, предаде Франс прес. Сред евакуираните е имало дузина бебета.

Сред хората на борда освен французи е имало белгийци, португалци, нигерци, етиопци и ливанци.

Втори полет евакуира французи, нигерци, германци, белгийци, канадци, американци, австрийци и индийци.

Френските власти планират да приключат евакуацията до обед днес. Предвидени са общо четири полета за евакуация.

Самолет с десетки хора кацна в Рим, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от ДПА и БТА. Според италианската агенция АНСА на борда на евакуационния полет е имало общо 87 души, сред които 46 италиански граждани, 21 американци, четирима българи и двама австрийци. По данни на Таяни в Нигер има около стотина италианци.

По-късно МВнР потвърди, че четирима български граждани са напуснали Нигер с полет, организиран от Италия, съобщи, че днес те пътуват за България.

"Използваме случая да благодарим на нашите партньори от Европейския съюз и най-вече на Италианската република и Република Франция, както и на Европейската служба за външна дейност за оказаното съдействие, което допринесе за своевременното и безпрепятствено прибиране на сънародниците ни", допълниха от МВнР.

 

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди ситуацията в Нигер с ръководителя на комисията на Африканския съюз Муса Хаки Махамат, предаде Ройтерс. Двамата са обсъдили и развитието на ситуацията в Судан, се казва в изявление на Държавния департамент.

В телефонния си разговор те са подчертали споделения приоритет президентът на Нигер Мохамед Базум да бъде освободен и върнат на власт и са изтъкнали, че не може да има военно решение на кризата в Судан.