Европейският съюз осъжда ареста на министри в Нигер от превратаджиите, заяви вчера в "Туитър" ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Призоваваме за незабавното освобождаване" на министрите от правителството на президента Мохамед Базум, се казва още в изявлението.

След серия от арести на представители на сваленото правителство партията на президента Базум предупреди, че има риск Нигер да се превърне в диктаторски и тоталитарен режим.

ЕС осъди преврата в Нигер - страна от ключово значение за стабилността в региона на Сахел. Брюксел преустанови финансовата помощ, която оказва на Ниамей, и предупреди, че може да наложи още санкции заради преврата.

Президентът Базум, съюзник на Запада, бе свален от власт с военен преврат.

Нигер е една от най-бедните страни в света. Това е третата страна в региона, в която е извършен преврат от 2020 г. насетне. Първите две са Мали и Буркина Фасо.

Франция опроверга твърденията на нигерската хунта, че планира военна интервенция в Нигер

Френската външна министърка Катрин Колона опроверга вчера твърденията на нигерската хунта, че Франция иска да извърши военна интервенция в Нигер, предаде Франс прес.

"Това не отговаря на истината", каза Колона в ефира на телевизия Бе Еф Ем.

Колона коментира и неделната демонстрация пред френското посолство в Ниамей.

"Видяхме една организирана демонстрация, която не беше спонтанна. Демонстрацията беше изключително опасана, с коктейли "Молотов" и руски знамена, с антифренски лозунги, копирани от прояви на други места", каза френската министърка, като отбеляза, че са налице "всички обичайни съставки на дестабилизацията по руско-африкански маниер".

Катрин Колона изтъкна, че абсолютен приоритет на Франция е да гарантира сигурността на гражданите си в Нигер. Освен това тя каза, че е възможно демократично избраният президент Мохамед Базум да бъде върнат на власт.

"Това е необходимо, тъй като тази дестабилизация е опасна за Нигер и съседните страни", заяви Колона.

Буркина Фасо и Мали заявиха, че ще разглеждат военна интервенция в Нигер като обявяване на война срещу тях самите

Военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на президента Мохамед Базум, който бе свален от военните, ще бъде разглеждана като "обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали", се казва в съвместно изявление на правителствата на двете африкански страни, предаде Франс прес.

Двете правителства, които също са продукт на държавни преврати, заявиха, че не бива да бъдат предприемани "каквито и да било военни интервенции срещу Нигер" и че евентуални такива интервенции "ще бъдат възприети като обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали".

Буркина Фасо и Мали отправиха това си предупреждение ден след като лидери на страни от Западна Африка, събрали се на среща в нигерийската столица Абуджа, заплашиха нигерските превратаджии, че може да използват сила.

"Военна интервенция в Нигер може да дестабилизира целия регион", се казва още в съвместното изявление. Освен това двете правителства изтъкват, че "отказват да прилагат незаконните, нелегитимните и нечовешки санкции срещу народа и властите на Нигер", приети в Абуджа.

В неделя лидерите на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) дадоха на нигерската хунта срок от една седмица за "цялостно завръщане към конституционния ред", като заявиха, че не изключват употребата на сила, ако превратаджиите не се съобразят с исканията им.

Освен това лидерите от ЕКОВАС решиха да "преустановят всички търговски и финансови трансакции" между страните си и Нигер, както и да замразят авоарите на военните, замесени в преврата.