Хунтата в Нигер заяви, че Франция планира да нанесе удари, за да освободи президента Базум. Париж отрече, като заяви, че единственото което прави и ще прави е да защитава своите граждани в африканската държава.

Френското външно министерство опроверга обвиненията на нигерските сили за сигурност, че представителите на френските сили за сигурност, охраняващи посолството на Париж в Ниамей, са използвали смъртоносни средства в отговор на вчерашното нападение срещу дипломатическата мисия, извършено от привърженици на военната хунта, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Френското посолство в Нигер вчера беше подложено на нападение от групи, които очевидно бяха предварително подготвени и които нигерските сили за осигурност не успяха да овладеят напълно", се казва в съобщението. "Противно на това, което определени нигерски официални представители твърдят, френските сили за сигурност не са използвали никакви смъртоносни средства."

Единствената власт, която Франция признава в Нигер, е тази на президента Мохамед Базум, заяви по-рано днес френското министерство на външните работи, когато бе запитано дали е получило разрешение от Нигер да нанесе удари за освобождаването на досегашния държавен глава.

Военната хунта в Нигер, която завзе властта миналата седмица, заяви, че сваленото правителство е разрешило на Франция да нанесе удари по президентството, за да се опита да освободи Базум. Полковник Амаду Абрамане, един от участниците в преврата, заяви по държавната телевизия, че разрешението за намесата на Франция е било одобрено от министъра на външните работи на Нигер Хасуми Масуду, изпълняващ функциите на министър-председател.

"Приоритет за нас е сигурността на нашите граждани и на нашите съоръжения, които не могат да бъдат обект на насилие, съгласно международното право", добави френското ведомство в изявление, предоставено на Ройтерс.

В текста не се потвърждава или отрича дали Франция е била упълномощена да нанася удари в Нигер.

Военната хунта, която от сряда държи Базум в президентския дворец, неведнъж вече предупреди срещу чуждестранните опити за спасяването му, като отбелязва, че това ще доведе до кръвопролитие и хаос.

Държавният преврат в Нигер последва превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, като всички те бяха извършени на фона на вълна от антифренски настроения.

От десетилетие Франция разполага с войски в региона, които помагат в борбата срещу ислямистките бунтовници. Въпреки това някои местни жители заявяват, че искат бившият колониален владетел да спре да се намесва в делата на страната им. Нигер е ключов съюзник на Запада в операциите срещу бунтовниците, свързани с Ал Каида и Ислямска държава, в полупустинния регион Сахел в Северна Африка. Има обаче опасения, че превратът може да отвори вратите за по-голямо руско влияние в региона, както и да позволи на бунтовниците да разпространят идеите си.

Вчера поддръжници на хунтата изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство в нигерийската столица Ниамей, като полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че всяко нападение срещу френските интереси в Нигер ще бъде посрещнато с "бърз и безкомпромисен отговор".

Икономическата общност на западноафриканските държави - главният регионален блок на Западна Африка - наложи санкции и заяви, че може да разреши използването на сила, ако превратаджиите в Нигер не върнат на власт сваления президент Мохамед Базум в рамките на една седмица.

Президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно посети Нигер през уикенда в опит да помогне за намиране на изход от кризата в съседната държава, и публикува снимки в социалните мрежи, на които се вижда как се среща с Базум и отделно с началника на могъщата президентска гвардия генерал Абдурахман Чиани, който се провъзгласи за държавен глава на Нигер.

Деби заяви, че двамата са разговаряли, за да проучат начините "за намиране на мирно решение".