Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер и допълни, че САЩ не са променили решението си относно присъствието си в западноафриканската страна, предадоха Ройтерс и БТА.

Американското правителство все още не решило дали ще продължи да предоставя помощ на Нигер, каза Кърби пред журналисти.

Той коментира и ситуацията по беларуско-полската граница, като посочи, че Вашингтон няма данни за конкретна заплаха за Полша или за други държави членки на НАТО от страна на руската частна военна компания "Вагнер". Кърби допълни, че САЩ внимателно следят ситуацията.

Варшава изпати повече от 1000 военнослужещи на източната си граница, след като наемници на Евгений Пригожин започнаха да обучават беларуските специални сили само на няколко километра от полска територия, припомня Ройтерс.

Франция реши да започне да евакуира своите граждани от Нигер още от днес, "предвид ситуацията в Ниамей", съобщи френското външно министерството в изявление, цитирано от Франс прес. Около 600 французи в момента пребивават в Нигер, без да се вземат предвид тези, които са на почивка, и онези, които живеят в страната, но в момента не са там, отбелязва АФП.

Франция, бивша колониална сила в региона и твърд поддръжник на президента Базум, изглежда е основна мишена за военните, които го свалиха. 

Германското външно министерство призова гражданите си в Нигер да се възползват от предложението на френските власти да качат и тях на евакуационните си полети, предаде Ройтерс.

Испания подготвя евакуацията на повече от 70 свои граждани от Нигер заради ситуацията, свързана с военния преврат, предаде Ройтерс.

Говорител на външното министерство в Мадрид посочи, че испанците ще бъдат изведени от размирната страна със самолет, но не предостави допълнителна информация за операцията.