Според Барозу страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата и трябва да работят заедно, за да излязат от нея. "Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене, изтъкна Жозе Барозу в речта си "за състоянието на съюза" пред Европарламента.

"Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство, допълни той. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да действа активно на вторичния пазар за държавни облигации, призова ръководителят на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че според комисията ЕЦБ има мандат да действа на вторичния пазар на ценни книжа и че това е не само нейно право, но и нейно задължение. В същото време всички трябва да уважават независимостта на ЕЦБ, отбеляза Барозу.

Шефът на ЕК явно визираше в речта си позицията на Германия относно ролята на ЕЦБ за справяне с кризата. Германското правителство и Бундесбанк са твърдо против намесата на ЕЦБ на пазара на облигации и ролята и в създаването на банковия съюз. Барозу обаче има пълната подкрепа на Франция, Италия и Испания.

Днешните предложения за създаване на единен надзорен механизъм (ЕНМ) за банките в еврозоната са важна стъпка към укрепване на икономическия и паричен съюз (ИПС), каза още Барозу. В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ). Националните надзорни органи ще продължат да играят важна роля в ежедневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ, допълни той. Председателят на ЕК добави също: "Искаме да прекъснем порочната връзка между държавите и техните банки. В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни".

Комисията също така предлага днес Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави — членки на ЕС. .

Комисията призова Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз" ― единна нормативна уредба под формата на директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.