Шест държави от Европейския съюз настояват за нови санкции срещу представители на руските власти след ефективната присъда за критика на Кремъл Алексей Навални и полицейските репресии срещу демонстранти, съобщиха днес трима дипломати, цитирани от Ройтерс.

На среща вчера на постоянните представители на страните членки на ЕС, Полша, Естония, Латвия, Литва, Чехия и Румъния са призовали за забрана за пътуване и за замразяване на активите на руски физически лица заради нарушения на човешките права.

Хиляди протестиращи бяха задържани на протестите през уикенда и над 1000 души бяха задържани във вторник в Москва, след като съдът наложи на Навални присъда от три и половина години за нарушаване на разпоредбите на условната му присъда. Той твърди, че обвиненията са политически мотивирани.

Много неправителствени организации и западни страни, както и руски медии, осъдиха репресиите срещу демонстрантите, подкрепящи Навални.

Миналата година ЕС създаде механизъм за по-бързо налагане на санкции за нарушения на човешки права, а сега осъди ареста на Навални при завръщането му в Москва от Германия, където той се лекуваше от предполагаемо отравяне в Русия през август 2020 г.

След достойното за презрение осъждане на Навални езикът на санкциите е единственият език, който ЕС трябва да използва към Русия, написа във вторник в Туитър литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис, след като руският опозиционер бе осъден на три години и половина затвор.

ЕС вече наложи икономически наказателни мерки срещу руския енергиен, финансов и оръжеен сектор заради анексията на Крим през 2014 г.

След предполагаемото отравяне на Навални ЕС въведе санкции срещу шестима руски служители, близки до президента Владимир Путин, и компания, отговаряща за ликвидирането на химически оръжия от съветската епоха, която така и не унищожила използвания при предполагаемото покушение срещу опозиционера нервнопаралитичен агент.

Кремъл заяви по този повод, че няма никакви доказателства, че Навални е бил отровен.

Има ли шанс дипломацията

Германското правителство коментира вчера, че по-нататъшни санкции не са изключени. В същото време дипломатически представители на Германия и Италия са заявили на среща при закрити врата в Брюксел, че искат да дадат повече време на дипломацията.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел замина днес за Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров и се очаква двамата да дадат съвместна пресконференция в петък, 5 февруари.

Ако няма напредък (по време на разговорите на Борел в Москва), нещата се движат към санкции, каза западен дипломат за Ройтерс.

Кремъл призова за диалог с ЕС

Кремъл заяви, че иска по време на визитата на Жозеп Борел в Москва да бъде подновен диалогът между Русия и ЕС по въпросите, по които те имат разногласия.

Кремъл отново отхвърли твърденията за руска държавна репресия срещу поддръжници на опозиционера Алексей Навални и заяви, че масово са арестувани протестиращи, защото са участвали в неразрешени събирания.

По повод визитата на Борел в Русия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че не се планира среща на дипломат номер едно на ЕС с руския президент Владимир Путин, тъй като Борел "е събеседник на външния министър Сергей Лавров и именно с него ще се водят дискусиите", предаде ТАСС.

Навални призова за освобождаване на Русия

Алексей Навални призова днес своите привърженици да "преодолеят страха" и да "освободят" Русия от управляващите "крадци", предаде Франс прес.

"Те могат да се държат на власт и да я използват за своето лично обогатяване, опирайки се единствено на нашия страх. Ние обаче, като преодолеем този страх, можем да освободим нашата Русия от тази банда крадци, които са я окупирали", написа Навални в послание в своя акаунт в Инстаграм.

"И ние ще го направим, длъжни сме за това. За нас и за бъдещите поколения. Истината е на наша страна. Останете свободни!", допълни той в първата си аргументирана реакция на своята присъда, постановена във вторник.

Посланието е придружено от снимка на Навални, който се усмихва по време на процеса в Москва.

"Не се поддавайте на тази илюзия за сила", призова руският опозиционер своите привърженици, визирайки силовия отговор на протестите.