Американският президент Джо Байдън е разговарял днес с руския си колега Владимир Путин за пръв път, откакто встъпи в длъжност.

Държавният глава на САЩ е изразил безпокойство от руските действия, включително отношението към намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Новината за телефонния разговор обяви говорителката на американското президентство Джен Саки на редовен брифинг за медиите.

По думите й темите са включвали предложението на Байдън да бъде продължен с пет години срокът на договора за ядрените оръжия с Русия Нов СТАРТ и "категоричната подкрепа (на САЩ) за суверенитета на Украйна" пред лицето на продължаващата руска агресия.

Президентът на САЩ Джо Баейдън продължава да смята, че газопроводът "Сверен поток-2" е лоша сделка за Европа, заяви още говорителката на Белия дом Джен Саки на брифинга днес, като добави, че администрацията ще направи преглед на мерките, които са приети досега във връзка с проекта, предаде Ройтерс.

По думите й американските власти възнамеряват също да продължат да обсъждат проекта с европейските партньори, допълва ТАСС.

Кремъл за разговара между Байдън и Путин

По време на разговора руският лидер поздрави американския си колега за началото на работата му като президент на САЩ. Държавният глава подчерта, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон ще отговаря на интересите на двете страни., съобщиха от Кремъл.

Отбелязва се, че по време на разговора президентите са изразили задоволство от постигнатия напредък по въпроса за удължаване на Договора за стратегически нападателни оръжия (СТАРТ, СТАРТ-3).

"През следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международно-правен механизъм за взаимно ограничаване на ядрените ракетни арсенали," - следва от съобщението.

Лидерите са обсъдили актуални въпроси по двустранните и международните програми, включително възможностите за сътрудничество в борбата срещу пандемията на коронавируса и други области, включително търговската и икономическата.

Путин и Байдън са засегнали темите за едностранното оттегляне на САЩ от Договора за открито небе и запазването на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма. Освен това лидерите са обсъдили вътрешното украинско споразумение и руската инициатива за провеждане на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

"Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти", заключи Кремъл.

Белият дом уточни, че разговорът е воден по инициатива на американската страна - Байдън се обадил на Путин в средата на деня.

Днес Байдън е провел телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата са разговаряли по въпросите на външната политика, по-конкретно за Афганистан и Иран, а също така са обсъдили търговската и климатичната политика и ковид пандемията. 

Вчера той се е чул и с френския си колега Еманюел Макрон и е изразил желание за укрепване на двустранните връзки.