Московски съд очаквано замени условната присъда на опозиционера Алексей Навални по делото "Ив Роше" с ефективна, както поиска руската прокуратура. Това стана след продължило цял ден съдебно заседание.

Условната присъда на Навални, която беше постановено още през декември 2014 г. за измами спрямо фирмите "Ив Роше" и "Многопрофилна процесингова компания", беше 3,5 години, но по предварителни данни той ще трябва да излежи 2,5 години, след като се приспадне 1 година, която прекара под домашен арест по време на предварителното разследване, съобщи ТАСС. Навални ще бъде изпратен в трудова колония, но все още не е ясно къде.

Днешното съдебно заседание привлече вниманието не само на руската общественост - в съдебната зала дойдоха представители на различни страни, сред тях и България.

На заседанието в московски съд обвинението заяви, че опозиционерът "е нарушавал системно" изискванията на условната си присъда. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Навални не се е явявал да се подписва, както изисква наложената му мярка. Това искане предизвика напрегната размяна на реплики с адвокатите на Навални. Защитата изтъкна, че причина за това, е че той беше на лечение в Германия, където се възстановяваше от отравянето с "Новичок" и това му беше позволено от руските власти.

Самият Навални заяви пред съда, че е изпратил на ФСИН адреса си в Германия.

"Какво друго можех да направя? Трябваше да ви изпратя видео от физиотерапията ми ли?", запита той от остъкленото пространство, отделено за подсъдимите.

Той заяви още, че не трябва да влиза в затвора по делото „Ив Роше", тъй като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург не вижда състав на престъпление в действията му и поиска да бъде освободен хода на делото срещу него.

"Не признавам това представление, то не е в съответствие със закона. Искам незабавно освобождаване. Съдят ме по дело, в което всъщност бях обявен за невинен. Ще ви напомня, че след като преминах всички съдилища в Руската федерация, подадох молба до ЕСПЧ, а съдът в Страсбург не видя никакъв състав на престъпление в моите действия. Русия индиректно призна това решение, като ми плати обезщетение", каза Навални.

Той изтъкна още, че днешното му явяване пред съда е опит да се внуши страх на милиони руснаци и отправи обвинения срещу президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Най-важното в този процес е да бъдат сплашени огромен брой хора. Пращаш в затвора един, за да накараш милиони да се страхуват", заяви опозиционерът.

По данни на специализираната НПО "ОВД-Инфо" пред съдебната палата днес са били арестувани около 300 души, предаде Ройтерс. Пред съда имаше масирано присъствие на полиция за борба с безредиците, след като съюзници на Навални призоваха привържениците му да се съберат, за да го подкрепят. Проявата беше забранена от властите, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

През последните два уикенда в цяла Русия се състояха многолюдни демонстрации в подкрепа на Навални - най-голямата протестна вълна в страната за последните години. И двата пъти бяха арестувани хиляди участници в тези акции.

Припомняйки за тези арести, Навални изрази надежда хората все повече да осъзнават, че "не е възможно да пратиш хиляди или стотици хиляди хора в затвора".

"Когато те го осъзнаят, а този момент ще дойде, няма да можете да хвърлите в затвора цялата страна", заяви той.

Навални отново обвини президента Путин, че е наредил отравянето му с нервнопаралитично вещество миналото лято. Владимир Путин "ще влезе в историята като Отровителя на долните гащи", каза той, намеквайки за начина, използван за отравянето му. Според него отровата е била сложена в бельото му в хотела в град Томск, където беше отседнал при пътуване в Сибир.

С днешното решение на Московския съд срещу Алексей Навални властите в Русия изпращат послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. Това се посочва в изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович. По нейните думи съдебното решение се отразява на целостта на европейската система за защита на човешките права. Миятович отбелязва, че Навални днес отново е лишен от свобода по обвинения, чиито основания бяха отхвърлени от Европейския съд по правата на човека.

Комисарят допълва, че днешното съдебно решение е в противоречие с международните задължения на Русия в областта на човешките права. Тя добавя, че Навални изобщо не е трябвало да бъде задържан, нито съден.