Над 1300 души са задържани вчера при демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който бе осъден на близо три години затвор, предаде Франс прес, съобщи неправителствената организация ОВД-инфо.

Според организацията повечето от ареститеса били проведени в Москва, където след обявяването на присъдата се проведоха протести, разпръснати от полицията. Интерфакс съобщи, че се очаква много от участниците да бъдат глобени или да прекарат няколко дни в ареста.

Кадри от протестите показват брутално полицейско насилие срещу демонстрантите.

Вижте снимки >>

Някои от задържаните са били ранени в резултат на полицейско насилие, съобщи още ОВД-инфо, като добави, че в някои случаи силите за сигурност са отказали да извикат медицинска помощ. По данни на Интерфакс само в Москва 13 души са потърсили лекар.

Съдът осъди Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. От срока на присъдата обаче ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест.

Твърдите действия на полицията по пресичане на неразрешени акции са оправдани, заяви говорителят на Кремъл. По думите на Дмитрий Песков "провеждането на неразрешени акции предизвиква безпокойство и потвърждава оправдаността на твърди действия на полицията в рамките на закона", предаде ТАСС. По думите му Кремъл не смята, че решението на съда срещу Навални ще се отрази на политическата ситуация в страната.

Според Песков не бива да се прокарват паралели между протестите в Русия и в Беларус.

"Безспорно има подобни елементи. Имам предвид елементите, свързани с провокатори, провокационните елементи. Но същевременно нали сме две различни страни. Различни са ситуациите у нас и у тях, различни са причините, затова изобщо не бих отъждествявал нещата", заяви Песков.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

Решението за промяна на условната присъда все още не е влязло в сила - страните имат десет дни за обжалване. Адвокатът на Навални заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.

По време на изслушването Навални заяви, че процесът му има за цел да накара хората да се страхуват. Той отново обвини за процеса срещу него руския президент Владимир Путин. "Ето как става това - те затварят един човек като средство за сплашване на милиони хора", каза Навални.

Задържането на Навални и репресиите срещу протестиращите предизвикаха остра международна реакция.  ЕС, Съединените щати и Великобритания призоваха за незабавното освобождаване на Алексей Навални. От Вашингтон казаха още, че ще координират действия със съюзниците за евентуалното налагане на нови санкции на Русия.

Говорителят на руското външно министерство заяви, че това е вътрешен въпрос за Русия и международната общност не трябва да се намесва в него.