ЕС определи 14 държави, гражданите на които се смятат за безопасни и могат да бъдат допускани на територията на Общността от 1 юли въпреки пандемията.

Тези страни към момента са: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Списъкът може да претърпи промени в последния момент, но по всяка вероятност вън от него ще останат САЩ, Бразилия и Китай, а също и Русия.

Процедурата на ЕС за попълване на списъка и критериите, по които страните се оценяват като безопасни или не, трябва да бъдат финализирани до днес на обед.

ЕС е готов например да добави Китай, ако китайското правителство предложи реципрочна сделка за пътуващите от ЕС, казват дипломатите.

Граничният контрол в рамките на ЕС бе премахнат за гражданите на Общността.

Как е минало гласуването

Гласуването кой да попадне в списъка е било на принципа на "отписването" (обратно) квалифицирано мнозинство - т.е. за отхвърляне (от списъка) са били необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.

Би Би Си съобщи, че е имало разногласия между тези, които като Испания искат да се даде тласък на туризма, но предпочитат да играят на сигурно (безопасно), защото са били силно от Covid-19 - и други като Гърция и Португалия, които зависят от туризма, но са по-малко белязани от вируса.

Ще могат ли да влизат британци? Да!

Правилата за пътуващите във Великобритания са разгледани отделно в преговорите за Брекзит.

Гражданите на Обединеното кралство все още би трябвало да се третират по същия начин като гражданите на ЕС и така до края на преходния период, който изтича на 31 декември т.г.

В момента Великобритания договаря "въздушни мостове" с няколко държави-членки на ЕС, така че коронавирусът не блокира напълно летните ваканции - най-натовареният сезон в Европа за туризъм, в който работят милиони хора, отбеляза Би Би Си (BBC).