Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации ХЕРА сключи договор за близо 110 хиляди ваксини срещу маймунска шарка с фирмата "Бавариан Нордик". От ЕК уточняват, че става дума за ваксини трето поколение срещу епидемията.

Доставките могат да започнат в края на този месец, уточни говорителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер. Те ще бъдат разпределени в ЕС, Норвегия и Исландия, като се започне от най-нуждаещите се.

В кулоарите на среща на здравните министри от ЕС в Люксембург европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду каза днес, че ваксините ще бъдат закупени със средства от фондове на ЕС и доставени на страните членки. Служители от Комисията казаха, че името на производителя на ваксините ще бъде разкрито скоро.

Лекарственият регулатор на ЕС каза този месец, че разговаря с датската компания за биотехнологии "Бавериън нордик" за данни от изпитания, които биха могли да бъдат в основата на разширяване на одобрението за употреба на ваксината "Имванекс", така че освен срещу едрата шарка, тя да може да се използва и срещу маймунската шарка. Регулаторът на САЩ вече одобри ваксината на "Бавериън нордик" за употреба срещу маймунската шарка.

Някои страни членки на ЕС, включително Германия и Испания, направиха свои собствени поръчки за ваксини срещу маймунската шарка. Кириакиду каза, че в ЕС са били отчетени 900 случая на заболяването в 19 страни.

Миналата седмица стана ясно, че на Световната здравна организация са докладвани над 1000 случая на маймунска шарка от държави извън Африка, където заболяването обичайно не се разпространява. До момента болестта е открита в над 30 държави.

Румъния вчера потвърди първи случай на маймунска шарка, а преди седмица заразен с болестта бе регистриран и в Гърция. 

Засега за нея няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици. Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото. У нас все още няма съмнителни проби, обяви днес директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Случаите са се увеличили доста, почти двойно за седмица. Касае се за разпространение по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при близък контакт, един човек не може да зарази много хора. Няма опасност за обществото, само за рисковите групи", обясни тя в ефира на Нова телевизия.

Малко вероятно е маймунската шарка да предизвика пандемия, тъй като самият начин на заразяване е доста по-ограничен.

Засега за болестта няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици. Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.