Първият случай на маймунска шарка в Гърция беше официално потвърден с лабораторни тестове, съобщава гръцката телевизия "Скай", позовавайки се на Националната организация за обществено здраве (ЕОДИ).

Изследването е направено в лабораторията по микробиология към Здравния факултет на Солунския университет "Аристотел".

Заразеният с маймунска шарка е 59-годишен мъж, който наскоро е пътувал до Португалия. Той е заразен с щам, разпространен в Западна Африка. Конкретният щам се открива при случаи в Европа и САЩ и обикновено причинява леко симптоми, допълва "Скай".

Здравният експерт професор Илиас Мосиалос заяви пред медиите, че няма заплаха за населението и не се очаква маймунската шарка да се превърне в епидемия. Препоръчва се на лицата, които смятат, че са застрашени от заразяване, да се имунизират с действащата ваксина за шарка.

Гръцките здравни служби съобщиха за случая на 8 юни. Предишният съмнителен случай, който беше оповестен през май, се оказа варицела.

Световната здравна организация предупреди, че рискът маймунската шарка да се превърне в неендемично заболяване е реален. Организацията не препоръчва масова ваксинация. Генералният директор Тедрос Гебрейесус каза, че до момента няма съобщения за смъртни случаи от огнищата на заболяването.

Случаите на маймунска шарка в страни, в които не е ендемично заболяване, надхвърлиха 1000. Те са регистрирани в общо 29 държави.

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, подобна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви. Заболяването, което се разпространява чрез близък контакт, изчезва след няколко седмици. Всеки може да се зарази с маймунска едра шарка, ако има близък физически контакт със заразен.

Обикновено смъртността при маймунската едра шарка е доста ниска, а сред откритите досега случаи извън ендемичните страни няма смъртни случаи.