Пациентите с маймунска шарка трябва да избягват всякакъв контакт с домашните си любимци в продължение на 21 дни, гласят нови препоръки на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си.

Досега във Великобритания са потвърдени 106 случая на заболели от маймунска шарка.

Хамстерите, песчанките, морските свинчета и други гризачи са предразположени към болестта. Опасенията на здравните власти са, че маймунската шарка може да се разпространи и в животинската популация.

Досега не са открити случаи при домашни любимци и рискът все още е малък.

"Вирусът може да попадне в домашни животни и да причини пинг-понг ситуация, в която вирусът се предава между тях и хората. Така ще попаднем в примката на инфекцията", заявява проф. Лорънс Йънг, вирусолог от университета в Уорик.

Ръководството на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, както и специалисти от различни здравни организации, препоръчват домашните морски свинчета и други гризачи, да бъдат отстранени от домакинството на заразения с маймунска шарка за 21 дни и да бъдат тествани за болестта.

В Обединеното кралство има два милиона домакинства, в които се отглеждат различни видове гризачи, сочат данни от регистрираните продажби.

Останалите домашни любимци, като кучета и котки, трябва да бъдат поставени под карантина и подлагани на редовни ветеринарни прегледи, за да се "докаже, че не се наблюдават клинични признаци".

От британското министерство на околната среда, храните и въпросите на селските райони (Defra) съобщават, че "където е възможно", пациентът трябва да избягва приготвянето на храна или грижа за домашния си любимец, ако това може да бъде извършено от някой друг в домакинството.

"Нито един случай на маймунска шарка не е бил подозиран или докладван при домашни любимци в Обединеното кралство и рискът остава нисък. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията отблизо и да работим с колеги от ветеринарното и общественото здравеопазване, както в Обединеното кралство, така и по целия свят, за да управляваме рисковете за здравето на животните, свързани с маймунската шарка", каза главният ветеринарен инспектор на Англия Кристин Мидълмис.

От Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията съветват домашните любимци гризачи, принадлежащи на пациенти с маймунска шарка, "в идеалния случай" да бъдат изолирани в наблюдавани съоръжения и тествани за болестта преди края на периода на карантина.

Учените казват, че в момента се знае малко за това как може да се проявява маймунската шарка в популацията на домашните любимци. Но гризачите и определен вид катерици вероятно са способни да се заразяват и разпространяват болестта по-лесно, отколкото хората.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреждава, че възможната ситуация, при която човек заразява домашен любимец, може потенциално да доведе до установяване на вируса в европейската дива природа, въпреки че описва риска като "много нисък".

Опасението на учените е, че маймунската шарка може да се превърне в ендемична зооноза, при която болестта се предава между животински видове и постоянно присъства в тази популация.