Първи случай на маймунска шарка беше потвърден в Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на министерството на здравеопазването.

Става въпрос за 26-годишен мъж от Букурещ, уточни министерството. Той е бил диагностициран с болестта днес след лабораторни изследвания.

Пациентът се е разболял преди четири дни, а снощи се е явил в болница.

"Мъжът е в добро състояние. Пациентът получава симптоматично лечение и се намира в изолация. От анамнезата става ясно, че партньорът на заразеното лице е пътувал в последно време в няколко страни в Европа, където съществуват редица случаи на инфекция с маймунска шарка", посочва министерството.

През месец май имаше още две подозрения за заразени с маймунска шарка румънски граждани - жена на 43 години от Радауц, Североизточна Румъния, и румънец, който беше настанен в болница в Атина, но и за двата случая стана ясно в последствие, че става дума за варицела.

Маймунската шарка не се разпространява лесно между хората и изисква близък контакт, отбелязва агенцията. Вирусът влиза в организма през кожата или разранени лигавици, през респираторния тракт, очите, носа или устата и чрез телесни флуиди.

Основният начин, по който може да се разпространи, е близкият физически контакт с лице, което има маймунска шарка.