Броят на регистрираните случаи на маймунска шарка в страни, които преди не са били засегнати от вируса, е нараснал до над 1000 от май месец насам. Това заяви вчера в Женева ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Вчера броят на регистрираните в Германия случаи на заразяване нарасна до 113, което е рязко увеличение спрямо предния ден, когато броят на случаите беше 80. Данните бяха публикувани от института "Роберт Кох", който съобщи, че досега всички случаи в Германия са открити при мъже.

Здравната служба на Обединеното кралство съобщи, че в Англия и Шотландия са открити допълнителни случаи на маймунска шарка, с което общият брой на заразените в страната към вторник е 321.

Междувременно Гърция съобщи за първия си случай на маймунска шарка при мъж, който наскоро е летял за Гърция от Португалия. Вирусът е установен при първоначалното тестване. Взети са проби, за да бъдат направени още тестове. 

В Словения досега са потвърдени шест случая на хора, заразени с маймунска шарка, като всички заболели имат леки симптоми. Първият случай в Словения беше потвърден на 24 май при мъж, пристигнал от Канарските острови. Той проявил симптомите, след като се завърнал у дома. Ден по-късно бе потвърден друг случай, отново при човек, който е пристигнал от Испания.

"В момента рискът за общественото здраве в глобален мащаб се оценява като умерен, предвид че за първи път се установяват толкова много случаи на маймунска шарка", заяви преди няколко дни СЗО. Служители предупредиха обаче, че рискът за общественото здраве "може да стане висок, ако вирусът успее да се утвърди в неендемични държави като масов човешки патоген".

Маймунската шарка се смята за по-леко заболяване то едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 г. Патогенът се предава от човек на човек чрез близък физически контакт.