Министерството на здравеопазването на Испания обяви официално за първи открит случай на маймунска шарка при жена. Тя е от региона на Мадрид и е свързана с мъжете, при които първоначално беше открит вируса в страната.

Здравното министерство започва информационна кампания, която цели да повиши информираността сред населението за предаването на болестта. Като част от нея бе отхвърлена теорията, че маймунската шарка се разпространява само сред хомосексуални мъже.

Според здравните власти не е вярна и информацията, че ваксината срещу Ковид-19 на "Астра Зенека" е причината за навлизането на маймунската шарка сред хората, тъй като в нея се използва аденовирус от шимпанзета.

Испания обяви, че ще се присъедини към страните, които ще разчитат Европейската комисия да договори и разпредели между тях ваксини срещу варицела, за да се справят с бързия темп на разпространение на маймунската шарка.

Само в четвъртък следобед бяха потвърдени нови 17 случая, четири от които в Каталуния. Те се добавят към оповестените по-рано други 84 случая от Здравния институт "Карлос III". Така страната задмина Великобритания по брой заразени и отчита най-много случаи извън Африка.

Макар че в повечето случаи преминава бързо и без трайни усложнения, маймунската шарка е сериозна болест, предупреждават експертите. Най-голям риск има за децата - детската смъртност от маймунска шарка е значително по-висока от тази при по-възрастните. Бременните жени също са в рискова група, тъй като вирусът може да се прехвърли върху плода и да причини увреждания или прекъсване на бременността.

Колко опасен е вирусът зависи и от патогена. Има два вида маймунска шарка - западноафриканска и конгоанска. Инфекцията със западноафриканския щам може да предизвика тежки симптоми, но смъртността е едва около 1%. При конгоанския щам тя е доста по-висока - около 10 на сто. По последна информация случаите, установени във Великобритания, са причинени от западноафриканския щам.

Маймунската шарка причинява кожен обрив с пъпки и мехурчета по лицето, ръцете или краката, като симптомите се проявяват обикновено 7 до 14 дни след заразата. Към този момент много от заболелите се оплакват от висока температура, а обривът, който може да бъде много болезнен, се появява броени дни след това. Други възможни симптоми са главоболие, болки в мускулите и в гърба, втрисане, умора и подуване на лимфните възли.

Според СЗО най-важно е здравните власти да установяват контактите на заразените хора, за да може своевременно да се спира разпространението на болестта. Има и ефективна ваксина, която може да се предлага на високорисковите групи - това е ваксината, използвана срещу дребна шарка. Тъй като вирусите са близки, тя би трябвало да има около 85% ефективност.