Това съобщават от пресслужбата на Европейския парламент, цитиран от "Правен свят".

Промените са предложени от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Новите правила са част от плановете на Европейския съюз (ЕС) за борба с финансирането на терористични дейности. Разширява се и обхватът на санкциите по отношение на какво имущество може да бъде задържано от държавните органи.

От Брюксел предлагат отнемане или запориране на имущество, дори и когато при придобиването няма пряка връзка с извършеното престъпление, или принадлежи на трети лица. Текстовете предвиждат ускорени срокове за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, или при случаи, свързани с терористична дейност.

Между европейските институции обаче има разногласие – Европейската комисия иска срокът на процедурата за отнемане или замразяване на активи да бъде 60 дни, а депутатите от Европейския парламент (ЕП) – 20 дни. Целта е криминално проявените лица да нямат възможност да укрият имущество и активи. Пострадалите ще бъдат първите, които ще получат обезщетение при разпределянето на конфискуваните активи.

Евродепутатите са се споразумели, в случаите на конфискации на стойност повече от 10 000 евро, парите, които остават след компенсацията, да бъдат разпределени между искащата и извършващата конфискацията държава членка - съответно 70% и 30%.

От ЕП посочват още, че при съмнения за криминално престъпление съдът ще нарежда запорирането на имущество на заподозрените в извършване на незаконните действия. Едва тогава властите ще могат да предприемат последващи действия.

Конфискацията и запорирането на имуществото е ефикасен начин и за превенция на тероризма, посочват още от институцията. Но изчисленията на Европол са, че само 1,1% от добитото по незаконен начин имущество се конфискува. Общата му стойност в ЕС се изчислява на 1,2 млрд. евро. След като промените бяха одобрени от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предстои текстовете да бъдат обсъдени между трите европейски институции – Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия.