Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е решена да не позволи драматичната смърт на бившия египетски президент Мохамед Морси в съдебна зала в Кайро да бъде забравена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Ердоган говори по време на среща с група чуждестранни журналисти ден след като заяви, че Морси не е умрял от естествена смърт, а е бил убит.

Президентът на Турция сравни смъртта на Морси с бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври м.г.

"По същия начин както не позволихме убийството на покойния Джамал Кашоги да бъде забравено, никога няма да позволим и драмата на Морси да бъде забравена", каза Ердоган.

Турският лидер, който е яростен критик на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, добави, че по негово мнение ООН трябва да се заеме с "подозрителната смърт на Морси".

В Кайро министърът на външните работи на Египет Самех Шукри определи днес като "необосновани" твърденията на турския президент, че Морси "е бил убит".

"Подобни недоказани твърдения, с които той (Ердоган) изпълва речите и изявленията си, само показват неговите близки връзки с терористичната организация Мюсюлмански братя", посочи Шукри в писмено съобщение. Външният министър нарече твърденията на Ердоган "безотговорни".

Египетският парламент също отхвърли обвиненията на Ердоган и ги определи като вмешателство във вътрешните работи на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин. Говорителят на парламента Салах Хасбаллах заяви още, че "революцията от 30 юни (когато бе свален Морси, бел. ТАСС) нанесе решителен удар по плана на Ердоган и неговите копнежи". Хасбаллах окачестви турския президент като "тиранин и диктатор, който преследва в собствената си страна всички несъгласни с неговата политика".