"За фундаменталното решение на проблема от съществено значение е обещанията, дадени на Палестина, да бъдат спазени и международната общност да застане начело на създаването на целокупна, независима, суверенна палестинска държава със столица Източен Йерусалим в границите от 1967 г." Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в разговор по телефона с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата са обсъдили израелско-палестинския конфликт и възможностите за намиране на решение на произтичащите от него хуманитарни кризи, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от БТА.

Ердоган е заявил, че Турция полага всички усилия за прекратяване на ескалацията възможно най-скоро и е готова да предприеме много мирни стъпки, включително посредничество.

Такова становище изрази и Партията на президента Ердоган: решението на проблема в Близкия изток е в създаването на независима палестинска държава в границите от 1967 г. Това заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик след заседание на централния изпълнителен комитет на партията под председателството на Ердоган.

Челик каза също така, че ПСР се противопоставя на всякакви атаки по цивилни, независимо от коя страна идват.

Не приемаме атаките срещу цивилни и невинни хора и от двете страни на израелско-палестинския конфликт, каза говорителят. Както се противопоставяме на прекомерните актове на насилие от страна на израелските сили, насочени срещу цивилни, така се противопоставяме и на действията, насочени срещу мирни граждани в Израел, посочи още той.

"Бомбардирането на мирни граждани трябва да спре. ЕС също участва в колективното наказание. Тоталното бомбардиране на Газа е в разрез с правата на човека. Палестинският въпрос не е възникнал за един ден", заяви Челик, цитиран от НТВ.

Говорителят призна правото на самоотбрана на Израел, но по думите му то трябва да бъде приложено пропорционално.

"Различни държави говорят за правото на Израел на самоотбрана. Когато една държава - член на ООН, бъде нападната, тя има право да се защитава в рамките на закона. Това трябва да става по пропорционален начин. Ако това се превърне в акт на насилие, целящ да накаже целия народ на Газа и Палестина, е невъзможно това да бъде прието", каза той.