Китай изрази "дълбоко безпокойство" от ескалиращия конфликт между Израел и Хамас и призова за прекратяване на огъня по време на телефонен разговор днес между китайски дипломат и израелски представител, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

"Китай е дълбоко обезпокоен от ескалацията на напрежението и насилието между Израел и Палестина (и) е натъжен от цивилните жертви, причинени от конфликта", е казал китайският специален пратеник за Близкия изток Чжай Цзюн на Рафаел Харпаз, служител в израелското министерство на външните работи, гласи изявление, публикувано от Пекин.

Китай "осъжда щетите, причинени на невинни цивилни граждани, и призовава за прекратяване на огъня и спиране на насилието възможно най-скоро, както и за възобновяване на мирните преговори въз основа на решение за две държави, за да се засили доверието между народите на двете страни в постигането на мир", допълва Чжай.

"Китай искрено се надява, че Израел и Палестина могат да съжителстват мирно, и е готов да работи с международната общност за насърчаване на мирните преговори и за създаване на необходимите условия за осъществяване на мира", каза още той.

Китай съобщи днес, че трима негови граждани са били убити в конфликта между Израел и Хамас, докато други двама са "в неизвестност", а "няколко са ранени".

По време на друг телефонен разговор, този път с палестински представител, Чжай е подчертал, че Китай е "дълбоко обезпокоен от сериозното влошаване на положението със сигурността и хуманитарната ситуация в Палестина", се посочва в изявление на китайското външно министерство.

"Основните приоритети са незабавното прекратяване на огъня и защитата на цивилното население", посочи китайският дипломат.